Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Senátora postihla náhlá mozková příhoda

Petra Guziana je senátorem od roku 2008.
Petra Guziana je senátorem od roku 2008.  (Autor: ČTK)
Autor: oj, Kšim - 
19. ledna 2011
15:54

Po smrti Jiřího Dienstbiera (†73) ztratila ČSSD v Senátu na nějakou dobu další hlas. V pondělí postihla senátora Petra Guzianu (58) mozková příhoda. Senátor se z ní zotavuje ve Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě.

Guziana, jenž je civilním povoláním chirurg, je senátorem od roku 2008 za volební obvod 72-Ostrava. „Byla to cévní příhoda, není to nic vážného, už je to v pohodě,“ řekl senátor deníku Právo.

I předseda ostravské ČSSD Miroslav Novák tvrdí, že stav jeho kolegy není nijak vážný. Guziana by podle prognózy měl být bez jakýchkoliv trvalých následků. Přesto se ale bude muset ČSSD v Senátu na nějakou dobu obejít bez jeho hlasu.

ČSSD úmrtím Jiřího Dienstbiera staršího ztratila kromě významné osobnosti politiky po roce 1989 i většinu jednačtyřiceti hlasů v Senátu. Dienstbier měl mandát až do roku 2014. Po jeho úmrtí se v Kladně, které zastupoval, mají konat do tří měsíců doplňovací volby.

Na jeho křesle v senátu ho možná nahradí Jiří Dienstbier mladší, který byl pražským lídrem sociální demokracie v podzimních volbách, ale kritizoval uzavření koalice ČSSD a ODS v hlavním městě a přišel o vliv. Na nabídku zatím nekývl, ale údajně o ní bude uvažovat. "Kandidaturu Jiřího Dienstbiera mladšího mi navrhlo hned několik senátorů. Požádal jsem ho proto, aby o tom přemýšlel," řekl úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

komentator ( 26. března 2011 21:00 )

Dienstbier mladší je slušný, inteligentní a poctivej chlap. Je dobré, že se stal senátorem! Ti asociálové z Nečasovy vlády by si již konečně měli uvědomit, jak je vnímají lidi. Že lidi odmítají politiku Nečasovy vlády šitou na míru bohatým!

ottokleinerwald ( 20. ledna 2011 08:09 )

Doporučuji Vám, vážení pánové , abyste vzali vidle a vyházeli seno z Vaší mozkovny. Pan senátor v životě jistě dokázal v životě mnohem víc než vy. Poznamenávám, že nejsem levicovým voličem.

rezacek ( 19. ledna 2011 21:59 )

mozkovou příhodu, tak to já mohu mít zánět dělohy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa