Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poslanci: Za konzumaci psů do basy!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Lenka Bartáková - 
15. prosince 2008
15:22

Smutný osud psa Filipa, kterého řezník ze sousedství zabil a chtěl sníst, stejně jako zoufalé pohledy zvířat z objektů, která zřejmě Asijatům slouží jako psí jatka. S tím vším má být konec!

Do boje proti pojídání psů vyrazili svorně poslanci David Šeich (ODS) a Jeroným Tejc (ČSSD). Připravují zákon, který má u nás konzumaci psů a koček postavit mimo zákon.

Češi investují nepředstavitelné částky do hýčkání svých psích a kočičích miláčků. Sníst ho je pro ně nepřijatelné. Ale pozor! Zákon nedělá rozdíl mezi psem a prasetem. Pokud je tedy čtyřnohý miláček před konzumací usmrcen humánně, nejde o trestný čin. A právě to se nelíbí dvojici poslanců. "Chtěli bychom zavést skutkovou podstatu trestného činu pojídání psů a koček," říká Šeich. Případy podezření, že psi skončili na talíři, se totiž množí.

Poslanci však chtějí přitvrdit i v dalších bodech. "Chceme hájit zájmy zvířat, bojovat proti nesprávnému zacházení s nimi," tvrdí Tejc. Trestným činem totiž není ani pohlavní styk člověka se zvířetem. Ten je totiž dosud považován jen za týrání zvířete. Zpřísněný zákon však nemá jen chránit zvíře před chováním člověka, ale chce zavést i trestný čin napadení zvířetem. Měl by postihovat majitele, jejichž psi z jejich viny zaútočí například na dítě.

Na nových paragrafech pracuje s poslanci tým asi třiceti veterinářů, chovatelů i právníků. Oba přitom věří, že k prosazení zpřísnění zákona pomůže i to, že oba stojí na opačném konci parlamentního tábora a navíc je to téma zcela apolitické.

Co má obsahovat nový zákon:
*trestný čin pojídání psů a koček
*trestný čin pohlavního styku se zvířetem
*trestný čin napadení zvířetem

Více o strašném případu ubitého psa Filipa čtěte zde a zde.

Video se připravuje ...
Další videa