Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Panika EHEC v Česku: Obchody stahují okurky

České obchody již stahují španělské okurky
České obchody již stahují španělské okurky  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, mivr - 
27. května 2011
14:15

Smrtící nákaza se šíří Evropou. Zabila nejméně pět lidí, stovky lidí jsou nakaženy. Seznam nebezpečných potravin byl nyní rozšířen o okurky z Nizozemí. Riziková jsou také rajčata a salát. Bakterie EHEC se na zeleninu dostala přes přírodní hnojivo, hnůj a močůvku. Ohroženější jsou proto biopotraviny. V Česku bakterie zatím zjištěna nebyla, přesto tuzemské obchody španělské okurky začaly stahovat.

Zdrojem nebezpečné střevní nákazy jsou podle všeho salátové okurky ze Španělska a Nizozemí, v nichž byla smrtící bakterie EHEC nalezena. Nemocných je v Německu už nejspíš kolem 700, zejména na severu země, kde nákaza v polovině května vypukla. Šíření pokračuje dál. Není vyloučeno, že by se nákaza mohla šířit i další syrovou zeleninou, rajčaty a salátem.

5 rad jak správně dodržovat hygienu, aby bakterie neměly šanci

1. Už při nákupu ovoce a zeleniny byste u sebe měli mít vlhčené antibakteriální ubrousky nebo gely. Až potraviny naskládáte do tašky, očistěte si ruce. Hned po příchodu domů si pak ruce důkladně umyjte mýdlem.

2. Doma zeleninu důkladně propláchněte pod silným proudem tekoucí vlažné vody a osušte. Nezapomeňte si pak znovu umýt ruce.

3. Při zpracovávání potravin v kuchyni byste měli používat oddělená prkénka. Mějte prkénka zvlášť na zeleninu. Ideální jsou skleněná prkénka. Nikdy nezpracovávejte další potraviny na ploše, na které jste krájeli zeleninu.

4. Nože i prkénka, které jsou použity pro loupání nebo krájení zeleniny, umyjte v myčce nastavené na nejvyšší teplotu.

5. Myjte si ruce pokaždé, když jste jeli v dopravním prostředku. Bakterie se můžou ukrývat i na klikách. Samozřejmostí by mělo být umytí rukou mýdlem a teplou vodou po použití WC.

U nás zatím výskyt bakterie zjištěn nebyl. Některé obchody však preventivně španělské okurky stáhly z prodeje.

"Od včerejška do dneška přibylo zhruba 60 nových případů s hemolyticko-uremickým syndromem, tedy s těžkým průběhem infekce EHEC," oznámil v pátek ředitel Institutu Roberta Kocha Reinhard Burger.

S okurkami se špatně zacházelo v Německu, brání se Španělé

Ve Španělsku jsou v podezření dvě farmy v provinciích Málaga a Almería, z nichž mohou kontaminované okurky pocházet. Majitel jedné z nich se ale proti podezření energicky ohradil. "Nejspíš potřebují obětního beránka," řekl. Naopak nevyloučil, že okurka byla kontaminována při nesprávné manipulaci v Německu.

Gerd Sonnleitner, šéf německého Svazu zemědělců, se vyslovil pro zpřísnění pravidel pro dovoz zeleniny. "Žádáme, aby byla zavedena jednotná pravidla pro celou Evropskou unii," uvedl v pátečním vydání listu Rheinische Post.

Cizinci si z Německa odvezli nemoc

Podle sdělení Evropské komise odborníci zkoumají další možný zdroj nákazy, tentokrát okurky z Nizozemska.

Střevní infekce se už rozšířila do Švédska, které má už deset nemocných, do Dánska, kde jsou hlášeni čtyři, do Británie se třemi postiženými a Nizozemska s jedním. Všichni podle dostupných informací v nedávné době pobývali v Německu.

Některé německé restaurace, jídelny, nemocnice a školy čerstvou zeleninu dočasně vyškrtly z jídelníčků. Dovozci španělské okurky bojkotují, salátovky zmizely z hodně německých obchodů. V Česku je už stáhl z prodeje řetězec Kaufland.

cenerentola ( 29. května 2011 22:49 )

ono uz je dnes fuk jestli jde o spanelske okurky nakazene v nemecku nespravnym skladovanim nebo primo o nemecke okurky-panika uz je tady.ja osobne bych si take nedala neoloupanou okurku do salatu-ale kdyz se po tom nepokakaji nebo neco horsiho.ja napriklad nenakupuji nikdy na trhu, kde si kazdy nez si koupi jedno jablko(to je jen jako priklad),tak jich "opatla" svyma rukama nejmin kilo. chodim jen do supermarktu, kde si musis vzit povinne igelitove rukavice nez na to zbozi sahnes a ovoce i zeleninu, nez ji dam do lednice, tak ji nekolikrat omyju a osusim.mam urcitou fobii z bakterii a hlavne z prujmu .jo a pak takova perlicka-v italskych zpravach o tom mluvili dnes poprve -ja to vim diky CN a Blesku uz od te doby co to vypuklo-ma svagrova z toho byla trochu vedle, kdyz zjistila, ze ja uz to vim-no tady nam take reknou jen to co se jim hodi

cenerentola ( 29. května 2011 22:37 )

o tom mi ani nemluv-kdyz chodila do skolky, tak byla jedina, ktera je nemela-a nemela jsem je jako dite ani ja, ani manzel.takze to by byla katastrofa!Nicmene uz ji je mnohem lepe, horecka spadla pod 38, ale mandle ma jeste osklive. ale jak je videt antibiotika zabrala a ty studene zabaly take.

anasyi ( 28. května 2011 16:01 )

akrapaz,jak jsem uz psala,vcera bylo ucineno verejne prohlaseni specialni komise,ze k nakaze doslo spatnou manipulaci zbozi,coz muze byt i prave to,ze se naklad se zbozim prevratil u Hamburku

anasyi ( 28. května 2011 15:56 )

cenerentola,ty jsi me nepochopila,slo o spanelske okurky,ale k nakaze doslo v nemecku manipulaci zbozi.Tzn., nespravne uskladnovani atd.Jak uz pisu,komise nic u tech jmenovanych farmaru nenasla ale bakterii zjistili v Nemecku,tak jak se ta bakterie dostala do okurek?Jak uz pisu,divala jsem se vcera na televizi,kde i ukazovali jak se okurky skladuji,v jakych podminkach,dalsi manipulace atd.Jojo nemci takovi pintlich

cenerentola ( 28. května 2011 15:50 )

no to me ale moc neuklidnuje. sice nam tu cpou nemecke mleko, nemecke syry, nemecke jogurty a italsti zemedelci pak plati 500.000eur pokuty za prekroceni limitu vyroby mleka, ktera ani nepokryva italskou poptavku!!! Ale nemeckou zeleninu jsem zatim jeste nevidela a doufam, ze neuvidim!!

Zobrazit celou diskusi