Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Černé dodávky masa, roky prošlé potraviny!

Autor: Zbyněk Schnapka - 
26. července 2008
05:00

Veterináři a hygienici splnili své hrozby a udeřili na vietnamské obchodníky na Chebsku. Kontrolovali restaurace a obchody s potravinami. Hledali psí maso.

Celá akce byla reakcí na to, že ochránci zvířat objevili v obci Chvoječná-Srbov ilegální vietnamská jatka (Blesk informoval). Kromě kachen, krav a koz, tady Asiaté zabíjeli pro maso i psy. Kontroloři psí maso včera nikde nenašli. Odkud ale mají plné mrazáky drůbežího a vepřového nedokázali včera Vietnamci vysvětlit.

Veterináři vtrhli do obchodu s názvem Thai Market na tržnici ve Svaté Kateřině na Chebsku. Zpočátku to vypadalo, že se jim povedl pořádný úlovek. V mrazácích objevili 80 kg masa a vnitřností. Majitelka obchodu ale neměla povolení prodávat maso.

"Zjistili jsme, že nejde o psí maso. Bylo z jiných zvířat. Překvapilo nás ale, že tady mají 30 kg prasečích žaludků. Chebský masokombinát nefunguje, v okolí žádná jatka nejsou. Potřebuji vědět odkud to mají. Odmítají to ale říci," uvedla ředitelka krajské veterinární správy Mária Spáčilová. Stejně jako u žaludků, nebyli Vietnamci schopni doložit původ i u ostatního masa. Faktury neměli. Že by maso pocházelo z dalších ilegálních jatek?

Katastrofálně dopadla i kontrola mražených výrobků z mořských plodů. Asiaté totiž nabízeli roky prošlé potraviny. "Například krevety byly vyrobeny už v roce 2003. Spotřebovat se měly nejdéle v roce 2005."

Majitelku obchodu teď čeká pokuta. Snad bude mastná.