Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pavlínka (†24) zemřela, z Petra (30) je mrzák

Autor: Jiří Krušina, evakk - 
11. března 2011
05:00

Pár vteřin po půlnoci 26. září 2009 změnilo život Petru Klímovi (30) z Krnova. Na přechodu pro chodce ho i s milovanou Pavlínkou J. (†24) srazilo policejní auto. Dívka náraz nepřežila a z Petra bude navždy invalida. Policejní inspekce případ nyní uzavřela a odložila bez určení viníka. Video ze zásahu se ztratilo.

Bezmála rok a půl trvalo policejní inspekci než uzavřela tragickou nehodu z Krnova. „Abych řekl pravdu tak si nic z oné nehody nepamatuji. Měl jsem polámané kosti v celém těle, rozdrcenou pánev a poranění hlavy. Nervy levé ruky mám vyrvané z míchy, takže už s ní nikdy nepohnu,“ řekl Blesku Petr Klíma.

Jeho blízkým vadí způsob prošetřování nehody. „Je mi zcela jasné, že policista, který se hnal za BMW, nechtěl nikoho zabít. Proč se ale nevzaly v potaz výpovědi svědků a skutečná fakta. Syn přišel o přítelkyni, do smrti bude mrzák a za nehodu nikdo nemůže,“ nadnesl otec Miloslav Klíma (64). Klímovým také vadí, že nemohli vidět video z vozu, který nehodu způsobil. „Vyšetřovatel nám sdělil, že se nahrávka ztratila. Což je jistě nestandardní,“ konstatoval Miloslav Klíma.

Znalci ve zprávě mluví o tom, že policisté ženoucí se za řidičem BMW mohli pár na přechodu vidět až 78 metrů před střetem. „Každý, kdo výpadovku na Opavu zná, ví, že jde vidět na obě strany nejméně 250 metrů. Silnice první třídy je dobře osvětlena a jde o dlouhou rovinu,“ uvedl Miloslav Klíma.

V médiích proběhla zpráva, že dvojici zakrýval keř. „Je to hloupost, keř je nejméně 2 metry od silnice a syn s přítelkyní vstupovali do vozovky zleva. Museli přijít od keře k přechodu a pak přejít levý jízdní pruh. Sraženi byli na pravém kraji v pravém jízdním pruhu,“ podotkl Klíma.

Svědci nehody si neuvědomují, že by vozidlo policie houkalo. Dle znalce jelo okolo 100 km v hodině. Ujíždějící šofér, kterého policisté dopadli, tvrdil, že ve zpětném zrcátku viděl maják jenom chvilku.

Petra Klímu čekají náročné rehabilitace. Přeje si však, aby nehodu prošetřil soud. „Nejde o to, aby někoho vyhodili z práce. Ale není možné rok a půl nehodu šetřit a nakonec vše uzavřít s tím, že se nic nestalo. Mám bolesti, nehybnou ruku a mrtvou přítelkyni. Někdo udělal chybu a bylo by fér říci kdo,“ dodal Klíma.

„Nemáme nastudované detaily. Pokud si pan Klíma podá stížnost, bude se tím policie opět zabývat,“ uvedla mluvčí policejního prezidenta Dagmar Bednarčíková.

Jak se to stalo

Policejní fabie stíhala sportovní BMW. Chodci vyšli zleva zpoza keře… došli k přechodu, který přecházeli. Ke střetu s policejním vozem došlo při pravém okraji pravého jízdního pruhu. Příbuzní Petra Klímy tvrdí, že policie nehoukala a maják neměla spuštěný po celou dobu jízdy.

akia ( 12. března 2011 10:46 )

Ale je-li ten úsek tak přehledný, tak přece museli vidět, že se k přechodu řítí nějaké auto, ať již houkalo nebo ne. Myslím, že se pořádně nerozhlédli.

Daniel Hejduk ( 12. března 2011 10:43 )

Zákon je celkem v pořádku. Otázkou je, jak si soudci vyloží to, že chodci nesmí nikoho ohrozit, případně i fakt, že se přechází na přechodu/podchodem/nadchodem.

Daniel Hejduk ( 12. března 2011 10:34 )

Další, co v hospodě slyšel, že se ve městě jezdí 50km/h, a tak nepočítá s tím, že občas má někdo důvod jet i více, místy jsou značky povolující vyšší rychlost,...

Daniel Hejduk ( 12. března 2011 10:25 )

To, že se video ztratí, není náhoda. Jinak také uvažoval o tom, kdo má přednost.

Daniel Hejduk ( 12. března 2011 10:23 )

Jaktože to jinde neplatí? Co lékaři a "znalecké posudky?"

Zobrazit celou diskusi