Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chovatele uštkla smrtelně jedovatá mamba černá

Ilustrační foto mamby černé
Ilustrační foto mamby černé  (Autor: ČTK)
Autor: INT, raj, mivr, ČTK - 
26. února 2011
19:02

Smrtelně jedovatá mamba černá uštkla v pátek večer chovatele (30) hadů z Krnova. Muž do nemocnice v Krnově dojel sám. Zde ho ošetřili a po desáté hodině připravili na letecký transport do Prahy.

V době převozu byl muž už v umělém spánku a připojen k umělé plicní ventilaci. Byl převezen na speciální toxikologické oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. "Jed mamby černé je velice silný a toxický, úmrtnost po uštknutí tímto hadem je vysoká," řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Po cestě do nemocnice zavolal záchranářům

Chovatele plaz uštkl v pátek před půl desátou večer. Muž ještě stihl nasednout do auta a vyrazil do nemocnice v Krnově. Cestou telefonicky kontaktoval záchranáře a o uštknutí je informoval. "Postiženému byla ve zdravotnickém zařízení poskytnuta odborná lékařská pomoc. Záchranná služba byla po desáté hodině požádána o letecký transport pacienta," doplnil Humpl.

"Pacienta jsme předali do rukou lékařů Všeobecné fakultní nemocnice. V tomto zdravotnickém zařízení se nalézá specializované toxinologické centrum, jež se specializuje právě na případy intoxikací živočišnými jedy, zejména po uštknutí jedovatými hady," vysvětlil ještě Humpl.

Černá mamba patří mezi nejjedovatější hady světa. Její jed je velmi silný a citlivý jedinec může bez podání séra zemřít do několika minut. Jed mamby černé je složen z více složek a je velmi prudký.

Při jednom kousnutí vstříkne plaz oběti průměrně 100 až 120 mikrogramů jedu, dokáže však vstříknout dokonce 400 mikrogramů. Dávka smrtelná pro dospělého člověka je přitom už okolo deseti mikrogramů.

jtabp ( 27. února 2011 10:28 )

Však odborníci chystají do praxe, že si budeš platit nehody co si zaviníš sám, tak se starej o to aby si se opět neťuknul... A neřvi, větší váhu to tvému příspěvku nedodá.

muchojka ( 27. února 2011 10:26 )

TO UZ NECH NA ODBORNICICH...STAREJ SE O TO,ABY TYS HO MEL V PORADKU...!

jtabp ( 27. února 2011 10:16 )

Fakt? To by mu měli to pojištění, ale zvýšit na desetinásobek..

muchojka ( 27. února 2011 10:10 )

ALE PAN SI LATI ZDR.POJISTENI TAK MA NA TY "MILIONY" NAROK!

muchojka ( 27. února 2011 10:08 )

TY MAS JENOM STENICE A STEJNE TI DAVAJI ZABRAT!!!

Zobrazit celou diskusi