Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Odtáhli vám auto kvůli úklidu? Musí ho vrátit!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
24. ledna 2011
13:25

Odtáhli vám auto kvůli blokovému čištění komunikací? Příslušný úřad vám ho musí vrátit zpět hned, jakmile zmizí dopravní značení s dočasným zákazem státní. Rozhodl o tom Nejvyšší soud.

"Po naplnění veřejného zájmu a jeho dočasnosti je (správce komunikace) povinen takové vozidlo (případně vrak) vrátit na místo, odkud muselo být z důvodu veřejného zájmu a jeho dočasnosti odstraněno," stojí v rozhodnutí soudu.

Právo zadržet vozidlo se podle soudu vztahuje pouze na období, kdy podle silničního správního úřadu existuje nějaký zájem na přeparkování aut a uvolnění komunikace. "Dříve ani později není vlastník komunikace oprávněn vozidlo odstranit," uvedl v rozhodnutí senát s předsedou Mojmírem Putnou. Na verdikt z loňského prosince upozornil server Aktuálně.cz.

 

Za parkování 132 000 Kč

Nejvyšší soud se konkrétně zabýval případem ženy, které v roce 2005 odtáhli v Praze nepojízdný vrak osobního auta na střežené parkoviště v Jinonicích. Zůstalo tam téměř dva roky a Správa služeb hlavního města Prahy chtěla po ženě parkovné 132.250 korun. Okresní soud v České Lípě žalobě vyhověl.

Liberecká pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem ale v květnu 2009 částku výrazně snížila na 7450 korun. Důvodem byl rozpor s dobrými mravy, ale také několik dalších okolností. Proti tomuto rozhodnutí podala Správa služeb hlavního města Prahy neúspěšné dovolání.

Soudci naznačili, že Správa služeb hlavního města Prahy mohla vozidlo vrátit na původní místo hned po provedení čištění ulice. Naúčtovala by pak majitelce nejen odtah, ale také navrácení vozu na místo. Pořád by to ale bylo nesrovnatelně levnější než umístění auta na drahém parkovišti.

qqqq ( 24. ledna 2011 19:43 )

Hyeny a prasata . Odtahovky samozřejmě taky - ty si na hyenismu založily živnost. Účtovat 600 CZK za ujetý kilometr není u těch sviní problém.

golf33 ( 24. ledna 2011 17:06 )

Konečně normální rozhodnutí soudce. A veškeré náklady a škodu by zaplatili ti úředníci, kteří špatně rozhodli. Každý zaměstnanec musí uhradit škodu, od toho si sjednává pojištění. Tak úředníku - PLAŤ!!!

Zobrazit celou diskusi