"Trumpův a Pompeův sen se nikdy nestane skutečností," řekl Velájatí na adresu šéfa diplomacie a prezidenta Donalda Trumpa.

Haleyová prohlásila, že pokud íránský prezident Hasan Rúhání požádá o setkání s Trumpem, prezident o tom bude uvažovat. Pompeo pak sdělil, že vůdcem Íránu je ajatolláh Chameneí. "Myslím, že by to byla významná a zajímavá konverzace," sdělil k otázce o možném setkání.

Trump v dnešním tweetu napsal, že schůzku s Rúháním nemá v plánu. "Navzdory žádostem nemám v plánu sejít se s íránským prezidentem Hasanem Rúháním. Možná někdy v budoucnu. Jsem si jist, že je to naprosto milý člověk!" napsal Trump.

Írán čelí obnoveným americkým sankcím, když Spojené státy letos odstoupily od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu. Írán se potýká s hlubokou ekonomickou krizí. Trump si myslí, že sankce pomohou Teherán přesvědčit, aby začal jednat o nové dohodě, jež podle amerického prezidenta odstraní nedostatky té minulé. Ostatní signatáři se ale snaží dohodu z roku 2015 udržet při životě a Írán zatím její podmínky plní.

Elitní íránské revoluční gardy v dnešním prohlášení označily Trumpa za "ďábla a dobrodruha" a obvinily ho z vedení hospodářské války.

"Ďábelský a dobrodružný americký prezident se zaměřil na hospodářskou válku a kruté sankce, aby íránský národ odvrátil od revolučních hodnot a od hájení národních zájmů," tvrdí se v prohlášení gard. Na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku se dnes očekává vystoupení Trumpa i Rúháního.