Minulý týden předseda rumunských vládních sociálních demokratů Liviu Dragnea oznámil že kabinet, který vede Dancilaová, přijal "memorandum o zahájení procedur směřujících k přesunu velvyslanectví do Jeruzaléma".

Rumunský prezident Klaus Iohannis později naznačil, že postoji vlády není nakloněn, když řekl, že přesunutí ambasády by bylo možné teprve po "rozsáhlé analýze", která by brala v potaz veškeré možné dopady na zahraniční politiku. Prezident zároveň uvedl, že je zastáncem vytvoření dvou států v rámci izraelsko-palestinského mírového procesu.

Při oslavě 70 let vzniku Izraele, která se dnes konala na Pražském hradě, přesun české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma opět podpořil prezident Miloš Zeman. Přesun podle něj bude mít tři fáze, první z nich je vznik honorárního konzulátu v květnu, další fází bude přesun českých institucí, jako je CzechTourism nebo CzechTrade, a poslední fází by byla samotná ambasáda. Černínský palác slova o květnovém otevření honorárního konzulátu potvrdil, zároveň ale upozornil, že Česko respektuje společnou pozici Evropské unie, jež považuje Jeruzalém za budoucí hlavní město Izraele i budoucího státu Palestina.

Americký prezident Trump loni v prosinci uznal Jeruzalém za izraelské hlavní město, čímž pobouřil arabské spojence Washingtonu i Palestince, kteří chtějí, aby východní část města, kterou Izrael obsadil v roce 1967, byla hlavním městem jejich budoucího státu. Americké velvyslanectví se má přestěhovat do Jeruzaléma z Tel Avivu 14. května. Dva dny poté by měla svou ambasádu do Jeruzaléma přestěhovat i Guatemala.