Obama svého nástupce ve funkci přímo nejmenoval. Prohlásil ale, že občané by měli dát jasně najevo, jak si politiku představují. "Co nechceme, je pořád ta stará politika rozdělování, kterou jsme tu viděli mnohokrát už dřív, po staletí," konstatoval Obama.

"Mysleli jsme si, že určitý druh politiky, kterou tu teď máme, jsme už opustili. To bylo před 50 lety," řekl Obama. "Je 21. století, nikoli 19. století," zdůraznil Obama.

Exprezident řekl, že moderní politické postupy nejsou odrazem základních amerických hodnot, mezi které zařadil hlavně vstřícnost. "Objevují se lidé, kteří se schválně snaží ostatní naštvat, chtějí démonizovat osoby, které mají jiné názory, chtějí všechny rozeštvat v zájmu krátkodobého taktického prospěchu. Občas je to k uzoufání," posteskl si Obama.

Projev bývalého prezidenta měl povzbudit demokratické voliče při hlasování o osobách guvernérů, jediném v USA v letošním roce. Podle agentury Reuters mnohé z Obamových poznámek působily jako zjevné štulce vůči Trumpovi, jehož bojovný styl a plamenná rétorika vedly k častým kontroverzím a politickým pnutím.

Od odchodu z Bílého domu letos v lednu byl Obama často nucen hájit své politické dědictví, když se Trump a republikáni pokoušeli zrušit pro exprezidenta zásadní reformu zdravotnictví, imigrační politiky a politiky životního prostředí.

Obama vyzval stoupence demokratů, aby přiměli jít k volbám i své přátele a příbuzné. V Newarku ve státě New Jersey zdůraznil, že nikdo by neměl pokládat výsledek za daný jenom proto, že průzkumy veřejného mínění ukazují na jasné vítězství bývalého investičního bankéře a velvyslance v Německu Phila Murphyho nad republikánským soupeřem, nynějším zástupcem guvernéra Kimem Guadagnem.

"Nevím, jestli jste si toho všichni všimli, ale nemůžete brát jakékoli volby za jisté," řekl s narážkou na loňskou překvapivou porážku demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové.

Demokraté podle agentury Reuters doufají, že Obama jim přivede mladé a váhající voliče, příslušníky menšin. Hlasování, které se v New Jersey a Virginii uskuteční 7. listopadu, podle politologů ukáže, zda jsou demokraté schopni ve volbách těžit z rostoucí nespokojeností s Trumpem.

Soupeření o guvernérské posty a prosincový souboj o jedno senátorské křeslo v Alabamě mohu naznačit, jaká je v USA politická nálada před kongresovými volbami v příštím roce, kdy půjde o obsazení všech 435 křesel ve Sněmovně reprezentantů a 33 ze 100 v Senátu. Republikáni nyní obě komory ovládají.

Obama hovořil jen několik hodin po dalším exprezidentovi, svém předchůdci v Bílém domě Georgi Bushovi. Také republikánský exprezident nepřímo útočil na Trumpa v newyorském projevu, v němž odsoudil "zastrašování a předsudky" a naopak hájil imigranty a obchod.

"Zdá se, že se povzbuzuje úzkoprsost. Naše politika se zdá být náchylnější vůči konspiračním teoriím a vyloženým výmyslům," prohlásil dále Bush, podle něhož existují také náznaky toho, že polevila podpora samotné demokracii zvláště mezi mladými lidmi.

"Někdy se zdá, že síly, které nás rozdělují, jsou silnější než síly, které nás spojují," řekl Bush. Podle něj se například zapomíná na "dynamiku, kterou do Ameriky vnesla imigrace".