Původně měli Starostové s lidovci kandidovat ve volební koalici, od ní ale KDU-ČSL ustoupila kvůli obavám, že se nepodaří překročit desetiprocentní hranici nutnou pro vstup koalice do Sněmovny. Starostové následně odmítli návrh KDU-ČSL, aby i tak zůstali na lidoveckých kandidátkách. Do voleb půjde hnutí STAN samostatně.

"Náš lídr je jasný, bude to Radim Sršeň, ostatní místa na kandidátce se budou probírat. Na druhém místě by měl být zástupce olomouckého regionu a na třetím z přerovského nebo jesenického regionu. Zohledňujeme dobré výsledky v předchozích volbách. Kandidátku určitě schopni postavit budeme. Obsadíme ji lidmi, kteří byli na společné kandidátce s lidovci, a zbývající oslovíme," uvedl Brázda.

O úpravě kandidátky pro Olomoucký kraj dnes večer jednal volební štáb a předsednictvo krajského výboru KDU-ČSL. "První pětka zůstala stejná, tak jak ji zvolila nominační konference v květnu, akorát se to srazilo k sobě zespodu nahoru. Doplnili jsme na kandidátku dalších zhruba devět jmen," řekl ČTK po večerním jednání krajský předseda lidovců Ivo Slavotínek.

Lidovci dnes zároveň jednali o nové podobě předvolební kampaně. Vyměněny budou už vylepené společné reklamní plakáty, na kterých jsou společně zástupci KDU-ČSL a STAN. Objednané reklamní plochy si KDU-ČSL a STAN podle Slavotínka v Olomouckém kraji rozdělí podle toho, kdo je při přípravě společné kampaně zaplatil. Napilno bude mít i STAN, jejich tajemnice podle Brázdy nyní obvolává starosty a příznivce s žádostí o podporu. Zapojit se budou muset všichni, dodal Brázda.

Zajímavými jmény hodlají doplnit kandidátku zástupci STAN v kraji, tlačí je však čas. "Máme šanci získat na kandidátku jedno až dvě známá jména v kraji, ještě o tom jednáme," uvedl Brázda. Řekl, STAN by mělo získat také podporu uskupení ProOlomouc, se kterým sestavilo společnou kandidátku v loňských krajských volbách.