Formální obžalobu prezidenta z "pasivní korupce" doručil generální prokurátor Rodrigo Janot nejvyššímu soudu. Žalobu nyní posoudí soudce Edson Fachin, pověřený tímto případem, a rozhodne, zda ji předá poslancům. Pokud ji dolní komora dvoutřetinovou většinou schválí, bude prezident dočasně odvolán a ve lhůtě 180 dnů se bude žalobou zabývat nejvyšší soud. Ten pak může Temerovi vyměřit i trest vězení.

Prezident v první reakci nazval obvinění fikcí a útokem na svou osobu i na celou Brazílii. V emotivním projevu před svými příznivci rovněž prohlásil, že jako právník dobře ví, že obžaloba nemá žádný reálný právní základ. Obvinění mají negativní vliv na oživení brazilského hospodářství, neboť potenciálně paralyzují snahy vlády o reformy, dodal. Své funkce se prý dobrovolně nevzdá a zemi povede dál.

Poslanci Temerovy koalice jsou si podle AP jisti, že mají v parlamentu potřebný počet hlasů, aby celý proces zablokovali. Pokud se nenajdou dvě třetiny poslanců, které Temerovi vyjádří podporu, převezme dočasně pravomoci hlavy státu jeho spojenec a předseda dolní komory Kongresu Rodrigo Maia. I ten je ale podle brazilského tisku vyšetřován kvůli korupci.

Španělský list El País v této souvislosti připomněl, že značná část členů brazilského parlamentu z většiny v něm zastoupených stran je rovněž vyšetřována v souvislosti s korupcí. Vyšetřován je kromě předsedy dolní komory i šéf Senátu Eunicio Oliveira, který je druhý v nástupnictví do čela země v případě Temerova soudu. Třetí v nástupnictví pro případ odvolání prezidenta je předsedkyně nejvyššího soudu Carmen Lucíaová.

Podle aktuálního obvinění přijal Temer přímo či přes prostředníky v období mezi letošním březnem a dubnem úplatek půl milionu brazilských realů (3,5 milionu Kč). Dostat ho měl od brazilského podnikatele Joesleyho Batisty, šéfa velkého masokombinátu JBS. Batista čelí vyšetřování kvůli korupci v kauze kolem zkaženého masa.

Temer dnes prohlásil, že vedení firmy se pokouší uniknout vysokým trestům za své vlastní zločiny, a tak se v rámci dohody s prokuraturou snaží svalit vinu na něho.

Korupční kauza kolem prezidenta vypukla v polovině května, když brazilský tisk informoval o nahrávce Temerovy březnové schůzky s podnikatelem Batistou. Prezident přiznal, že se s Batistou sešel, popřel ale jakoukoli spojitost s korupcí. Nahrávka byla podle něj zmanipulovaná.

Audiozáznam zachycuje schůzku, na níž Batista informuje Temera, že zaplatí bývalému předsedovi dolní komory parlamentu Eduardu Cunhovi za mlčení, a Temer s tím podle výkladu brazilského tisku souhlasí. Cunha, jenž býval vlivným mužem Temerovy politické strany, byl zatčen loni v říjnu a letos odsouzen k 15 letům a čtyřem měsícům vězení za korupci. Peníze měl dostat za to, aby nevypovídal výměnou za snížení trestu.

V souvislosti s nahrávkou už v květnu nejvyšší státní zastupitelství předběžně obvinilo prezidenta z maření vyšetřování korupce.

Konzervativec Temer převzal moc v Brazílii z pozice viceprezidenta loni po sesazení prezidentky Dilmy Rousseffové, které se staly osudnými neústavní manipulace s výsledky rozpočtu.