"Skupina Japonců, přibližně 60 lidí z řad někdejších obyvatel Jižních Kuril, se dnes vydala na zájezd na ostrovy v rámci programu bezvízových návštěv. Jsou to první Japonci na návštěvě sporných ostrovů od zmírnění vízových požadavků," uvedl server. Připomněl, že příslušných dohod dosáhli prezident Vladimir Putin a premiér Šinzó Abe během schůzek loni v prosinci a letos v dubnu.

Očekává se, že příští měsíc by ruské úřady mohly povolit i letecké zájezdy. Letos by Jižní Kurily mělo navštívit devět skupin Japonců, celkem 520 lidí. Na oplátku se má do Japonska v rámci programu bezvízových návštěv podívat 339 Rusů.

Tokio zakazuje svým občanům navštěvovat Jižní Kurily s ruskými vízy, aby tak nepotvrzovali ruská práva na ostrovy. Současně odmítá návštěvy ruských představitelů na sporných ostrovech.

Spor o čtyři jihokurilské ostrovy dodnes brání oběma státům v uzavření mírové dohody, která by představovala tečku za druhou světovou válku. Zároveň také brzdí politickou a hospodářskou spolupráci obou zemí.