Hnutí ANO stejně jako Zeman pokládá normu za protiústavní a zřejmě bude postupovat podobně, jak ohlásil prezident. "Předpokládám, že se jako poslanecký klub obrátíme na Ústavní soud," řekl Faltýnek. Zákon podle něho sepsaly ČSSD a TOP 09, když Babiš začal ohrožovat ekonomické zájmy tradičních politických stran.

Na Faltýnkův projev ostře reagoval šéf sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD), označil jej za ubohost a výlevy. "Je pikantní, že moralizuje člověk, který je členem představenstva Agrofertu a předsedá (sněmovnímu) zemědělskému výboru," podotkl.

Podobně jako šéf poslanců ANO se vyjádřil taky předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. Jde podle něho o "neuvěřitelně hloupý a účelový paskvil", který má útočit na jednoho politika.

"Ústavnost je dle mého názoru dodržena," prohlásil naopak ministr pro legislativu Jan Chvojka (ČSSD). Poslanecké úpravy novely zákona o střetu zájmů, které směřují k omezení podnikání členů vlády i dalších funkcionářů, byly podle něho ve Sněmovně řádně, až nadstandardně odůvodněny a projednány.

Proti předloze vystupovali v diskusi i další poslanci ANO. Například Radek Vondráček ji pokládá za pokus o ovlivnění volební soutěže. Volal po vypracování návrhu, který by měl "hlavu a patu" a nebylo by možné jej obcházet. Podle Ivana Pilného Sněmovna nemůže upravovat názor voličů, kteří věděli, co Babiš vlastní.

Chvojka zaspekuloval, zda hnutí nechce protáhnout debatu tak, aby se o normě dnes nehlasovalo. Od 17:00 totiž mají poslanci pokračovat v diskusi o někdejší privatizaci těžební společnosti OKD. Místopředseda frakce ANO Bronislav Schwarz se ale proti Chvojkově domněnce ohradil.

Pro potvrzení novely budou zřejmě hlasovat poslanci téměř všech sněmovních stran. Předem to ohlásili zástupci ČSSD, KDU-ČSL, ODS, TOP 09, KSČM i Úsvitu. Potřebných nejméně 101 hlasů by se tedy mělo v dolní komoře najít.