Podle prezidenta WTTC Davida Scowsilla mají na turistické výdaje mnohem větší dopad makroekonomické problémy než teroristické útoky. "Izolované teroristické útoky turisty od cestování neodradí," uvedl Scowsill. Turisté, kteří mají například obavy ohledně bezpečnosti ve Francii, si volí jiné destinace, třeba Itálii či Španělsko, píše agentura AP. V destinacích, kde se turisté stali terčem útoků teroristů, podle Scowsilla obvykle trvá dva roky, než se cestovní ruch zotaví na běžnou úroveň.

WTTC upozornila, že cestovní ruch roste rychleji než světová ekonomika, která letos podle jejího odhadu stoupne o 2,3 procenta. "Je tu kolem řada makroekonomických problémů, turistický průmysl si však vede velmi dobře. Tempo jeho růstu je na stejné úrovni jako loni," uvedl Scowsill.

Ekonomiky Francie, Turecka a Brazílie letos nicméně cestovní ruch podle WTTC podpoří méně, než se původně předpokládalo. Důvodem jsou teroristické útoky a politické i ekonomické problémy.

V Brazílii se sice letos konaly olympijské hry, cestovní ruch v této zemi se však dostal pod tlak kvůli politické krizi, hospodářské recesi a viru zika. Zájem turistů o Francii podkopaly teroristické útoky v Paříži a v Nice. Obavy z terorismu mají negativní dopad rovněž na turistický sektor v Turecku, turisty znepokojil rovněž nedávný pokus o vojenský převrat.

Turistické výdaje v Evropě by se letos podle WTTC měly zvýšit o 2,2 procenta, tedy pomaleji než v celosvětovém měřítku. V Británii však WTTC čeká nárůst výdajů o 3,6 procenta, a to díky příznivému vlivu slabšího kurzu libry na koupěschopnost zahraničních návštěvníků.