Podle hejtmana Miloše Petery (ČSSD) je dnešní usnesení maximum toho, co může samospráva udělat. "My jsme dali vlastně kladné stanovisko k tomu, že v případě, že společnost porušuje předpisy, tak by ten provoz tam být neměl," řekl. Podle něj bude záležet na krajském úřadu, jak rozhodne v dalším řízení. "Firma Azos CZ do této chvíle neporušila žádnou platnou legislativu ani normu či podmínky integrovaného povolení takovým způsobem, aby to zavdalo jasný důvod pro uzavření jejího provozu, jak se mylně domnívají někteří politici," reagoval mluvčí firmy Karel Samec.

V minulosti se hovořilo také o možném přestěhování závodu do Kladna nebo Milovic. Firmě ale podle Petery pozemky nabídnuté krajem nevyhovovaly. Ve hře je podle něj ještě jedno místo, pozemek ale není v majetku kraje a hejtmanství k tomu zatím nebude zveřejňovat podrobnosti.

Jaroslav Štencl z nymburského spolku Permanent si na jednání postěžoval na zdravotní problémy, které podle něj lidi v Nymburce trápí. Pálí je prý oči a v krku a spouští se jim krev z nosu. "Kvalita prostředí je velmi silně narušena, neboť se nedá sedět na zahradách, pokud vítr fouká směrem k nám. Zapáchající a dráždivé emise nám nedovolí větrat," uvedl. Lidem podle něj nepomohou pokuty pro firmu, ale jen zastavení provozu. Podle Samce ale dosud nikdo nepotvrdil, že zápach, na nějž si místní stěžují, je zdrojem zdravotních potíží. "Zaměstnanci firmy absolvují pravidelné zdravotní prohlídky, a dosud u nich nebyla zjištěna žádná zdravotní komplikace, která by byla dávána do souvislosti s provozem," namítl Samec.

Podle šéfa opozičního klubu TOP 09 a STAN Věslava Michalika jde o selhání státní správy a zejména krajského úřadu, který se podle něj věc snažil přehodit na město nebo na ministerstvo životního prostředí. Ředitel krajského úřadu Robert Georgiev namítl, že nešlo o "prachobyčejný kompetenční spor mezi Nymburkem, krajem a MŽP". Krajský úřad podle něj musí postupovat tak, aby se mohl obhájit u případného soudu. "To, že to nejde hned, to je pravda. To víme od roku 1989, nejsme KNV," řekl Georgiev s odkazem na komunistické krajské národní výbory.

Kraj si nedávno objednal měření emisních látek v Azosu, na jehož základě bylo údajně zjištěno, že existuje výduch, který je velmi pravděpodobně původcem zápachu a který firma neuvedla v žádné z žádostí o integrované povolení. Samec to odmítl. Při kontrolních měřeních nebyly zjištěny nadlimitní hodnoty. Podle Petery ale neplatí, že čím vyšší hodnoty emisních látek, tím vyšší zápach. Chce proto iniciovat změnu zákona o ovzduší u specifických emisních limitů, aby tyto typy výrob, jež mohou obtěžovat zápachem, byly emisními limity zajištěny.