Na Karlštejně lidé poprvé uvidí takzvaný karlštejnský poklad. Tvoří jej věci denního života z přelomu 14. a 15. století, které byly ukryty ve zdi zřejmě na počátku husitských válek. Konkrétně jde například o nádobí nebo oděvy. "Karlštejnský poklad nebyl nikdy na hradě vystavený. Nejdříve byl soukromým majetkem, a pak se dostal do sbírek uměleckoprůmyslového muzea v Praze," uvedl Fedor. Předměty byly objeveny v 19. století při rekonstrukci hradu. Dokreslují módu a kulturu stolování Karlova dvora.

Akce ke Karlovu výročí se chystají také jinde. Podle Fedora je složité najít mezi českými hrady a dnešními zámky takový, který nemá vazbu k Lucemburkům. To se týká i Moravy, kde žila sekundogenitura rodu, tedy potomci Karlova druhorozeného bratra a moravského markraběte Jana Jindřicha. Tuto část rodu připomene výstava na hradě Veveří na Brněnsku.

Zřejmě nejznámějším synem Jana Jindřicha byl jeho nástupce Jošt, který má od loňska v Brně jezdeckou sochu. Výstava ale připomene také jeho dva bratry Prokopa a Jana Soběslava.

Památkáři lidem ukážou letos i bibli Karlova syna Václava IV., která bude vystavena na jeho oblíbeném hradě Křivoklát. Jihočeské Velhartice připomenou běžný život v době lucemburské.

Speciální prohlídky chystají v západočeských Kladrubech. "Tamní klášter se stal dějištěm a příčinou velkého sporu mezi církví a králem za Václava IV., kdy díky výměně opata v Kladrubech došlo k událostem, kvůli kterým zemřel Jan Nepomucký, a stal se pak jedním z největších barokních světců," uvedl Fedor.

S Lucemburky bude spojená i letošní Hradozámecká noc, která se uskuteční poslední srpnovou sobotu. Její letošní centrum bude na Karlštejně. "Doufáme, že 70 objektů z loňského roku letos překonáme," dodal Fedor.

Ke karlovskému výročí se letos přidají také další organizace. Výjimečné vystavení českých korunovačních klenotů doplněných replikami královských insignií z doby gotické připravuje Pražský hrad. Výstava zahájí 2. dubna turistickou sezonu.