Kvůli vytrvalému dešti a tání sněhu na Šumavě vydali časně ráno meteorologové výstrahu před záplavami pro Klatovsko.

Podle Tomáše Vlasáka z českobudějovické pobočky ČHMÚ nejde o velkou povodeň, ale o dvou až pětiletou, která bývá na Otavě poměrně často. V Sušici Otava dnes vystoupala maximálně na 186 centimetrů, třetí stupeň začíná na 175 centimetrech. Ještě v pondělí v poledne dosahovala hladina ve městě půlmetrové výšky. V Rejštejně měla Otava dnes v 8:00 maximum 189 centimetrů, tedy deset centimetrů nad hranicí pro třetí stupeň a zhruba dvojnásobek pondělního poledního stavu. Na Vydře v Modravě platí třetí stupeň od 160 centimetrů, na této úrovni se dnes stoupání hladiny zastavilo.

Podle aktuální předpovědi má i dnes na Šumavě vytrvale pršet, ovšem od západu by měl déšť postupně slábnout. Lidé by se měli vyvarovat veškerých aktivit v korytech rozvodněných řek i v jejich okolí, mají sledovat vývoj situace v médiích či na webu ČHMÚ a dodržovat pokyny záchranářů a úřadů.

Už v pondělí večer dosáhly řeky na čtyřech místech Šumavy prvního či druhého povodňového stavu. Zatím platí první povodňový stupeň na Křemelné ve Stodůlkách. Řeky se prudce zvedly i na horním toku Labe a Ohře.

Počasí přidělalo práci hasičům. Od pondělí do dnešního rána ve zhruba 30 případech likvidovali po celém kraji větrem polámané či vyvrácené stromy a větve na silnicích. U České Kubice na Domažlicku například dnes časně ráno padlý strom zastavil na několik minut provoz na trati, za Manětínem na Plzeňsku uvěznily popadané stromy osobní auto z obou stran. Ve Velharticích na Klatovsku shodil v pondělí vítr střechu stodoly o rozměru asi šest krát šest metrů a v Radnicích na Rokycansku v pondělí vítr na náměstí Kašpara Šternberka shodil vánoční strom. V souvislosti se zvednutými hladinami řek hasiči čerpali vodu jen dvakrát - v Železné Rudě a ve Vejprnicích na Plzeňsku, řekla ČTK mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Za posledních 24 hodin spadlo nejvíce srážek na Šumavě, a to v Prášilech - 66 milimetrů. V oblasti Krušných hor spadlo 45 mm a v Jizerských horách a Krkonoších až 44 mm. Srážky v kombinaci s oteplením ve vyšších polohách a nárazovým větrem způsobily rychlé odtávání sněhové pokrývky i ve vyšších polohách pohraničních hor.