Činitel OSN svůj názor zdůvodnil tvrzením, že je běžné, že české úřady zadržují přistěhovalce po dobu 40 až 90 dnů a podrobují je osobním prohlídkám, aby jim vzaly peníze na zaplacení nákladů na pobyt v zařízeních pro cizince.

Zajd Raad Husajn řekl, že je znepokojen životními podmínkami, v nichž běženci v těchto zařízeních žijí. To, že jsou v nich navíc drženy také děti, podle něj nemá žádné ospravedlnění.

"Podle důvěryhodných zpráv z různých zdrojů není porušování lidských práv migrantů ani ojedinělé, ani náhodné, ale systematické: zdá se, že jde o nedílnou součást politiky české vlády zaměřené na to, aby odradila přistěhovalce a uprchlíky od vstupu do země, nebo aby tam zůstávali," uvedl jordánský diplomat v komuniké.

"Mnoho z těchto lidí jsou uprchlíci, kteří hrozně trpěli ve svých zemích původu, stejně jako i při své cestě do České republiky," dodal vysoký komisař. "Mezinárodní právo je zcela jasné v tom, že zadržování imigrantů musí být výhradně jen krajním opatřením. A pokud jde o děti, Výbor OSN pro práva dítěte zdůraznil, že zadržování dětí, a to pouze na základě jejich statusu migrantů, nebo jejich rodičů, je porušení (práva), nikdy není v jejich nejlepším zájmu, a je neospravedlnitelné," dodal činitel.

Podle něho by měly české úřady přijmout alternativní řešení v souladu s dodržováním lidských práv, mezinárodními závazky České republiky i s doporučeními její ombudsmanky Anny Šabatové.

Zajd Raad Husajn v souvislosti se "zadržovací politikou" ČR velmi stručně vyjádřil znepokojení nejen nad Zemanovými veřejnými výroky, ale i nad veřejnou peticí proti imigraci, kterou inicioval bývalý prezident Václav Klaus.