"Minule se nám podařilo nasbírat během 24 hodin tolik věcí, že se ani nevešly do dodávky. Podle informací přímo z místa víme, že věci se k potřebným dostaly a byly využity, proto opakujeme sbírku," uvedla Klinika na sociální síti Facebook.

Kolem 19:00 organizátoři sbírky případné dárce vyzvali, aby další oblečení nepřinášeli. "Vaše dary začínají přesahovat naše fyzické, organizační a prostorové možnosti. Pokud nejste na cestě, už prosím dnes nic nenoste," napsali na Facebooku. Pro odvoz darů nyní potřebují auta a řidiče, dodali.

Lidé mohli do centra Klinika nosit především teplejší oblečení, jako jsou kalhoty, svetry či bundy a boty, všechno raději v menších velikostech. Kromě oblečení se sbíraly hygienické potřeby, deky, oblečení a hračky pro děti, automapy Evropy, cigarety a sladkosti.

Výtěžek z první sbírky se dostal k uprchlíkům v Bělé pod Bezdězem, další odvezli ve středu do Karlína, kde jsou imigranti umístěni před odjezdem do Bělé. Dnes ráno vyjela dodávka s dalšími věcmi do Budapešti, další auta odjedou večer a v pondělí.

Lidé se snaží materiální pomoc uprchlíkům shromažďovat i jinde v Česku. Sběrná místa jsou například v Brně, Hodoníně, Českých Budějovicích, Nové Pace nebo Jičíně.