Ročně se na některý z oborů na pěti katedrách hlásí do prvních ročníků bakalářského studia kolem 300 zájemců, přibližně stejný počet absolventů ve všech stupních vzdělání fakultu ročně opouští, řekl dnes ČTK při oslavách založení fakulty její děkan Miroslav Lávička. "FAV je středně velkou fakultou, máme katedry matematiky, kybernetiky, informatiky a výpočetní techniky, mechaniky a fyziky, ale především tu máme nově postavené výzkumné centrum NTIS - Nové technologie pro informační společnost, kam soustředíme veškerý výzkum," řekl. I když by fakulta mohla přijmout až 400 studentů do prvních ročníků, nevypisuje druhá kola přijímacího řízení a zakládá si na udržení vysokého standardu výuky. I díky tomu jen minimum absolventů fakulty nenajde zaměstnání.

Díky kybernetikům z FAV například v posledních letech vznikl systém automatického titulkování živě vysílaných pořadů České televize, například sportovních přenosů. Geomatici fakulty přispěli k problému řešení digitalizace map na katastrálních úřadech, výzkumníci z oblasti fyziky plazmatu a tenkých vrstev FAV se jako první na světě podíleli na vývoji nového typu tenkovrstvé keramiky s ultravysokou oxidační odolností a teplotní stabilitou. Biomechanici fakulty se podílejí na softwarovém modelování uložení totální endoprotézy kolenního a kyčelního kloubu.

Fakulta dnes při oslavách představila své nové symboly - nápis na budově, pamětní knihu, vlajku, nové centrum deskových her a uložila časovou kapsli s poselstvím. "Uložili jsme do ní dokumenty ze současnosti na různých médiích - na CD, DVD, USB, v papírové verzi, v datových boxech a uložili jsme je ve formátech, na které jsme dnes zvyklí - ve wordovském nebo v pdf formátu," popsal děkan. Podle něj je časová schránka nejen poselstvím pro budoucnost, ale také testem toho, jak budou jednotlivé nosiče dat trvanlivé. "Bude zajímavé, co se stane za 25 let, až naši následovníci kapsli otevřou. Zda vůbec budou vědět, co s CD dělat, jestli najdou v nějakém muzeu přístroj, který bude umět CD přečíst a jestli budou umět zacházet se současným formátem textů," dodal Lávička.