Místa tří místostarostů obsadili Vladimír Malý (ČSSD), Milan Zeibert (Břehy) a Pavel Pacal (Pro Třebíč). Dvě pozice uvolněných radních připadly na dnešním ustavujícím jednání zastupitelstva Pavlu Heřmanovi ("volbaTR") a Marii Černé (Třebíč můj domov). Sedmičlennou radu města doplnila Naděžda Dobešová (ČSSD).

Koalice na dnešním jednání čelila výhradám opozičních zastupitelů na vysoký počet šesti uvolněných radních v sedmatřicetisícovém městě. Podle Janaty je to daň za výsledek voleb. "V zastupitelstvu je deset subjektů, většinou mají dva až tři mandáty, funkční většina se skládala velmi těžko. Daní za to je šest uvolněných zastupitelů," řekl Janata novinářům. Náklady na dva další uvolněné radní podle něj dosáhnou přibližně 1,5 milionu korun ročně. Janata připustil, že práce na radnici výrazně nepřibylo, odmítl ale názor, že placené funkce jsou odměnou za možnost sestavení koalice.

Prvními úkoly nového zastupitelstva bude podle Janaty návrh rozpočtu na rok 2015 a stanovení úkolů pro místostarosty a radní.

Čtyřiapadesátiletý třebíčský rodák Janata byl od roku 1990 do roku 1994 zaměstnaný jako tajemník třebíčského městského úřadu. V následujících čtyřech letech byl místostarostou a poté do roku 2000 starostou Třebíče. Od roku 2000 do 2006 byl i senátorem, stal se místopředsedou ústavně-právního výboru. Posléze byl tajemníkem městského úřadu v Náměšti nad Oslavou.

Třebíč je posledním z okresních měst na Vysočině, které si po říjnových obecních volbách zvolilo nové vedení města. Povolební vyjednávání ztěžoval fakt, že z deseti subjektů v zastupitelstvu jich šest získalo shodně po třech mandátech. Zdržení způsobila také stížnost jednoho z třebíčských občanů pro údajné porušení volebního zákona. Krajský soud v Brně ji ale 5. listopadu zamítl a potvrdil, že volby v Třebíči byly v souladu se zákonem.

Komunální volby v Třebíči letos vyhrála KSČM. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu získala čtyři mandáty. Po třech křeslech získalo dalších šest volebních stran - ČSSD, hnutí ANO, sdružení Pro Třebíč, KDU-ČSL, Břehy a Třebíč Občanům!. V zastupitelstvu zasednou také dva zastupitelé za sdružení "volbaTR" a dva zastupitelé za uskupení Třebíč můj domov. Jedno křeslo má sdružení Ta naše Třebíč.