Program Unplugged je společný pro osm evropských zemí a na jeho financování se podílí také Evropská unie. Je určen pro žáky šestých tříd základních škol. "Načasování je důležité, protože mladší děti by některé věci třeba nechápaly a starší by se jim zase mohly smát," poznamenal Miovský.

Dvanáct lekcí, které program zahrnuje, se v rámci výzkumné studie uskutečnilo na tuzemských školách v roce 2007/2008. Skupina dvou tisíc dětí byla rozdělena na dvě poloviny, z nichž pouze jedna program absolvovala. Po skončení intervence vědci porovnávali děti z jednotlivých skupin v časovém odstupu jednoho a dvou let.

Ukázalo se, že program byl účinný u pětiny zkoumaných dětí. Větší účinek měl u žáků, kteří před jeho začátkem neměli s kouřením, alkoholem či jinými návykovými látkami žádnou zkušenost. Pozitivně není hodnoceno jen to, když se těmto látkám zcela vyhnou. "Dobrým výsledkem je i to, že někdo začne později, tím se totiž snižují zdravotní rizika," vysvětlil Miovský.

Nejúčinnější se ukázal v kouření tabáku a užívání konopí. Dvacetiprocentní úspěšnost je podle přednosty kliniky třeba vnímat pozitivně, protože v absolutních číslech to představuje velké množství lidí. V případě některých nemocí, které může užívání návykových látek způsobit, znamenají i řádově procenta velké úspory na nákladech na léčbu, doplnil.

Podle Miovského v současné době existuje v Česku jen sedm dalších otestovaných preventivních programů, o nichž se dá říci, že mají na děti pozitivní účinky. Obdobné studie jsou totiž velmi finančně i výzkumně náročné, do testování programu Unplugged byly investovány čtyři miliony korun. Klinika adiktologie hodlá ve výzkumu efektivity těchto programů pokračovat, přičemž se zaměří také na nelátkové závislosti. Do této oblasti patří například závislosti na hracích automatech, sázení, internetu nebo nakupování.