"Firmy se letos o absolventy výrazněji perou. Prezentace jsou rozšířenější a kreativnější, snaží se o interaktivitu. Není to už jen o stáncích, ale také například o soutěžích a show," uvedl. Asi dvě třetiny vystavujících podniků bylo výrobních.

Nejvíce žádaní byli studenti technických oborů. "Absolventy aplikovaných věd s IT zaměřením, elektrikáře a strojaře - konstruktéry, projektanty a technology," vysvětlil Břicháček. "Jsou tu také podniky, jimž je to jedno. Absolventy si vychovají dle svého obrazu v tréninkových programech," řekl. Více vystavovalo personálních agentur, které se napojovaly na studenty i na podniky, jimž nabízely obchod. Letošní počet vystavovatelů dokazuje, že ekonomická krize v ČR pominula, dodal.

Trendem posledních let jsou stáže studentů, stipendijní tréninkové programy, praxe a nabídky diplomových prací. Jsou firmy, které si studenty zaváží už ve třetím ročníku za odměnu. Podle smluvního vztahu u nich pak po skončení školy nastoupí, uvedl Břicháček. Zájem byl také o ekonomy, manažery a obchodníky a také o filozofy.

Akci podle něj navštívilo rekordních zhruba 4500 lidí, z 80 až 85 procent ze ZČU. Zbytek tvořili hlavně bývalí absolventi, kteří už pracují, ale chtějí si polepšit, řekl organizátor Jiří Sojka. Atria obou velkých fakult byla plná. Organizátoři by chtěli v příštím roce, v případě dále se zvyšujícího zájmu, využít dostavěnou budovu výzkumného ústavu NTIS, kam se přesune fakulta aplikovaných věd.

"Z veletrhů, které byly na podzim a budou letos na jaře, máme největší počet vystavovatelů v ČR. Čtyři roky nám jdou počty firem nahoru," uvedl Břicháček. Očekává, že v dalších letech se opět vrátí na 140 firem, které se zúčastnily v roce 2008, kdy vrcholila konjunktura. Bavorské firmy jezdí tři roky. Srovnatelný veletrh v ČR je iKariéra na ČVUT, z neuniverzitních pak Profesia days a Jobdays.

"Letos chceme přijmout zhruba 50 lidí, nejvíce projektantů energetiky. Hodně pozic obsazujeme díky takovýmto studentským veletrhům v Praze, Brně, Ostravě a Plzni," řekla Kateřina Mátlová z plzeňské Doosan Škody Power, jednoho z pěti největších výrobců turbín se 1360 lidmi. Firma loni přijala přes 100 pracovníků.

"Množství nemáme jasně stanovené. Hledáme desítky lidí. Hlavně vývojové a výrobní inženýry - strojaře a absolventy, kteří kreslí ve strojařských programech," řekla Alexandra Růžková z Daikinu s 800 fixními zaměstnanci. Výrobce klimatizačních jednotek posiluje vývojové centrum, kde má 40 lidí, ale chce jich tam mít přes 70.