S památkáři na snímání interiérů spolupracují členové Skupiny multirobotických systémů působící na katedře kybernetiky této fakulty. Katedra také projekt spolu se sdružením CESNET financuje.

"Kromě senzorického snímání vysoko položených míst kopule kostela, která jsou jinak dostupná jen pomocí nákladného lešení, jsme poprvé v terénu otestovali unikátní techniku, kterou právě vyvíjíme a která bude založena na vzájemné stabilizaci formace autonomních helikoptér, kde jedna z helikoptér nese kameru a ostatní helikoptéry nesou zdroj světla osvětlující scénu v předem určeném úhlu," popsal snímání interiéru šternberské farnosti vedoucí skupiny multirobotických systémů Martin Saska.

Výzkumná skupina se zabývá problémy spojenými s plánováním pohybu, řízením a koordinací týmů pozemních, vzdušných a modulárních robotů. Skupina spojuje výzkumné disciplíny potřebné pro design, implementaci, hodnocení a uplatnění komplexních robotických systémů.

Nedávno byli robotici z elektrotechnické fakulty úspěšní v přihlášce do mezinárodní soutěže, jejímž hlavním cílem je vývoj bezpilotních autonomních prostředků. Od pořadatelů získal mezinárodní vědecký tým vedený Martinem Saskou sponzorský dar 200.000 dolarů (asi 4,8 milionu korun). V soutěži, kterou za rok v březnu pořádá Univerzita Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech, se budou řešit dva úkoly na hranici technických možností, jež mají posunout vývoj bezpilotních zařízení.