Podle dramaturga divadla Ladislava Nunváře je hra sociálně filozofickým pojednáním o Bohu, otci, otcovství, lásce a světě bez pravidel. "O světě, jemuž vládne otec Fjodor Pavlovič Karamazov, který je zosobněním nejhorších lidských vlastností, otec chamtivý, vypočítavý, krutý a zbabělý. Podědili kus karamazovství také jeho synové?" uvedl ke hře dramaturg.

Důležitým tématem hry je podle režiséra Martina Kukučky právě otcovství a to, jakou nese otec odpovědnost za své potomky. "Další téma je, na kolik můžeme podlehnout svým vášním a na kolik je máme či nemáme kontrolovat, kdy se stáváme sopkou, která vybuchne, a pak teče láva, která ničí všechno kolem nás," uvedl Kukučka.

V hlavní roli otce Karamazova se představil Jiří Zapletal, jeho syny Dmitrije, Ivana a Aljošu ztvárnili Jan Sklenář, Miroslav Zavičár a hostující Sebastian Jacques. Sluhu a nemanželského syna Smerďakova hrál Jakub Tvrdík. Autorem scény byl Jakub Kopecký, kostýmy vytvořila Simona Rybáková a hudbu složil Petr Kaláb.

Dnešní premiéře předcházela ve foyer hlavní scény vernisáž výstavy obrazů Jiřího Anderse. Výstava potrvá do 24. května.

Bratři Karamazovi jsou v sezoně 2017/2018 Klicperova divadla v Hradci Králové pátou premiérou. Šestá se uskuteční 12. května a půjde o veselohru Klášterní ulice. Poslední premiérou sezony bude představení Radúz a Mahulena v režii Terezy Karpianus, které diváci uvidí 26. května.

ry jpt