Děj se točí kolem dávné kletby uvalené na rod Potockých. Žádný z jeho členů kvůli ní nemá štěstí v lásce. Sňatkem se Štěpánem Potockým se prokletí pokusí zlomit Eva, schovanka z Dolanského mlýna. Zpočátku šťastné manželství se však postupně ocitne vlivem Štěpánova sobectví, žárlivosti, nevěry a holdování alkoholu v troskách. I přes to, že o Evu usiluje Štěpánův bratr Ambrož, zůstane svému manželovi věrná a nakonec se jí kletbu podaří zlomit.

"Postavy jsou v něčem blouznivé, v něčem můžou vypadat naivně, sentimentálně. Ale přesto všechno se člověk dobere a dohrabe takovou archeologickou prací k tomu, že jsou v podstatě velice současné v tom, jak není jednoduché hledat pravou silnou lásku se všemi komplikacemi, které můžou této lásce přinést okolnosti světa," řekl dnes ČTK Františák.

Příběh vytvářela Světlá na základě vypravování ještědských známých. Do literární předlohy se podle Františáka ve značné míře promítají také životní zážitky autorky. Text románu považuje za velmi vrstevnatý. "Jistým ozvláštněním je jazyk Karolíny Světlé, který je zpěvný, básnivý, většinou velice škobrtavý a zadrhávající se. To je přidaná rovina, která se vymyká tomu, co se dá nazvat aktualizace," uvedl režisér.

Hlavní roli Evy svěřil Kláře Vojtkové. Na dramatu ji upoutala jadrnost, surovost a tvrdost lidí i samotné vesnice, která podle ní působí až téměř jako antický sbor, který odráží příběh a vidí do všeho. "Eva vstupuje do manželství s velkou dávkou naivity a možná pýchy. Myslí si o sobě, že dokáže spasit kdekoho a změnit ho k obrazu svému. Ale věci se dějí jinak. Důležitou roli má samozřejmě kletba, která je v románu i ve hře zásadní a která má tehdy i dnes stejně velkou sílu," uvedla Vojtková.

V roli Štěpána se představí Zdeněk Trčálek, Ambrože hraje Tomáš Šulaj a Józu Potockých, která na rodinu uvalila zmiňovanou kletbu, ztvární jako host Drahomíra Hofmanová. Dalších rolí se ujali Irena Vacková, Josef Králík, Jiří Hejcman, David Vaculík, Monika Horká, Barbora Nesvadbová a Martin Hudec. První repríza Kříže u potoka je připravena na pondělí 26. března od 19:00.