Cruzová je teprve druhým zástupcem Španělska, jemuž francouzská filmová akademie čestného Césara udělila. Jako první ho dostal v roce 1999 režisér Pedro Almodóvar, s nímž Cruzová natočila pět filmů. Za hlavní roli v jednom z nich, snímek Volver z roku 2006, získala mimo jiné Evropskou filmovou cenu a byla nominována na Oscara i na Zlatý glóbus.

Další cenami ověnčený snímek, nazvaný Vicky Cristina Barcelona, natočila Cruzová v roce 2008 s režisérem Woody Allenem. Za vedlejší roli v tomto filmu, v němž si zahrála po boku svého manžela, španělského herce Javiera Bardema, dostala Cruzová svého prvního a zatím jediného Oscara.

Loni dostal čestného Césara americký herec George Clooney. V posledních letech tuto čestnou cenu obdrželi například Scarlett Johanssonová, Kate Winsletová, Harrison Ford či Dustin Hoffman.

Od roku 1976, kdy se cena pojmenovaná po tvůrci bronzové trofeje sochaři Césaru Baldaccinim udílí, dostali čestného Césara někteří dvakrát - herci Michael Douglas a Jeanne Moreauová a režisér Jean-Luc Godard.