Převažovali rodiče s dětmi. "Největší zájem je o hernu, kde si mohou děti, ale i dospělí hrát s autodráhou, jezdit s autobusem na dálkové ovládání nebo stavět stavebnice," řekl Mudroch. Děti si podle něj hrají spontánně, zatímco dospělí s nostalgií vzpomínají na hračky, s nimiž si před lety hráli sami.

Mezi nejstaršími vánočními dárky mají své místo lidové dřevěné hračky vyráběné v domácnostech na Žďársku na konci 19. století nebo takzvaná kotvová kamenná stavebnice. Zaslouženou pozornost budí u návštěvníků německá stavebnice Merklin z 20. let minulého století podobná českému Merkuru. Mezi exponáty jsou také jeden z prvních kazetových magnetofonů Tesla A3 nebo první walkmany. Většina exponátů pochází ze sbírek svrateckého muzea, některé zapůjčili lidé z okolí.

Vedle historických vánočních dárků zpestřují výstavu také texty několika známých osobností. "Na Vánoce prožité v dětství a své nejmilejší dárky vzpomínají například hejtman Vysočiny Jiří Běhounek nebo zpěváci Marta Kubišová, Michal Prokop či Jiří Korn," uvedl Mudroch.

Městské muzeum ve Svratce pořádá vánoční výstavu už popatnácté. Každoročně na ni přijdou stovky lidí. Výstavy se tematicky vždy alespoň okrajově dotýkají Vánoc. V minulých letech uspořádalo muzeum například výstavu betlémů, vánočních ozdob, hraček nebo formiček a vykrajovaček, které byly tradičním výrobkem svratecké firmy Mars. Návštěvnicky nejúspěšnější byla výstava v roce 2013 věnovaná čokoládovým dobrotám. "Přišlo kolem 1500 lidí, což už bylo na hraně kapacity," dodal Mudroch.

Vánoční výstava potrvá do 30. prosince.

bjr