"V příštím roce si budeme připomínat sto let od vzniku republiky a také výročí takzvaných osmičkových roků, které významně ovlivnily naši historii. V rámci Světa knihy jsme se rozhodli dané téma rozšířit a pokusit se o celkovou reflexi dvacátého století, které bylo převratným nejen v historii střední Evropy," uvedl Radovan Auer, ředitel festivalu.

Festival, jenž sestává z prezentací nakladatelů, autogramiád a čtení, představuje každoročně ve větším rozsahu také literaturu jedné vybrané země. Čestným hostem nadcházejícího 24. ročníku ročníku je Izrael. "Velmi symbolické je, že se naše spolupráce uskuteční právě v roce, kdy Česká republika oslaví 100 let od vzniku samostatného státu a Izrael 70 let své existence. Společně s organizátory a vydavateli připravujeme pro festival atraktivní prezentaci izraelské literatury, která bude díky silné spolupráci našich zemí o to zajímavější," sdělil izraelský velvyslanec Daniel Meron.

Na hlavní témata navazuje také vizuální koncept festivalu, za kterým stojí grafický designér Pavel Fuksa. Zatímco motivy čerpal z převratných událostí dvacátého století, pro jejich zpracování se inspiroval postupy komiksových kreslířů. Svět knihy Praha letos navštívilo přes 40.000 návštěvníků.