Pořadatalé očekávají mininálně stejnou účast jako loni, kdy dorazilo na 800.000 lidí. Největší světový veletrh v německém Frankfurtu navštívilo minulý měsíc necelých 300.000 lidí. Frankfurtský veletrh je ale větší co do počtu vystavovatelů: letos jich na něj přijelo na 7300 ze stovky zemí.

Český stánek v Guadalajaře představí španělské překlady české klasické literatury i současné tvorby, beletrie i literatury faktu. Bude mezi nimi například knížka pro děti Lichožrouti od Pavla Šruta a Galiny Miklínové, román Mlýn na mumie od Petra Stančíka, vzpomínková kniha Přepsali se, tak jsem tady - Příběh Dagmar Lieblové od Marka Lauermanna nebo sbírka povídek Hovno hoří od Petra Šabacha.

V českém stánku budou i španělské překlady českých klasiků, včetně Jaroslava Haška či Bohumila Hrabala. A spisovatelka Radka Denemarková na veletrhu osobně představí svůj román Peníze od Hitlera. České zastoupení na veletrhu organizují společně České centrum v Madridu, ministerstvo kultury, česká ambasáda v Mexiku, Moravská zemská knihovna v Brně a České literární centrum.

Na veletrhu se bude konat řada přednášek a diskusí nejen se spisovateli, ale i s filozofy či ekonomy. Zúčastní se jich například francouzský ekonom Jacques Attali, americký filozof Michael Sandel či bývalý šéf panelu pro změnu klimatu Rádžendra Pačaurí.

Novinkou v dětské sekci budou takzvaní booktubeři, tedy mladí lidé, kteří doporučují knihy na sociálních sítích. "Stále se rozrůstáme, ale jsme omezeni prostorem, který není nafukovací, a proto rozšiřujeme rozmanitost nabídky," řekla agentuře EFE Marisol Schulzová, ředitelka festivalu, který je pořádán na prostoru 34.000 metrů čtverečních.