První část rezidentů přijela v první polovině roku, byli z Německa, Finska, Ukrajiny, Rakouska, Francie, Sýrie a Egypta. "V Praze a Brně pracovali na různých překladatelských projektech, z nichž vzešla nejen milá setkání a několik úspěšných literárních večerů, ale i mnohé nápady na budoucí spolupráci," uvedl vedoucí literárního centra Ondřej Buddeus.

Z Vídně zamíří do Prahy překladatel, spisovatel a režisér Ondřej Cikán, který má na kontě například překlad Máje do němčiny.

Ukrajinská spisovatelka Jevhenija Kononěnková se před dvěma lety zúčastnila Měsíce autorského čtení a pod vlivem návštěvy české metropole rozepsala text, který nyní chce dokončit. Během rezidenčního pobytu se také setká se svou českou překladatelkou. Slavistka, germanistka a překladatelka Kathrin Janka se na své brněnské rezidenci chystá věnovat překladům českých knih pro knižní veletrh Lipsko 2019.

Na téma současné role spisovatelů v České republice a na Ukrajině bude v Brně debatovat ukrajinská spisovatelka Iryna Zabijakovová s Martinem Reinerem. Zucker bude v Knihovně Václava Havla besedovat s Jáchymem Topolem o české literatuře v konkurenci anglické tvorby.

Až do konce letošního roku budou v Praze a Brně vznikat nejen literární překlady klasických (Mácha, Nezval, Váchal) či žijících (Toman, Lazarová, Platzová) autorů, ale třeba i vědecká studie představující deset významných českých literárních postav minulého století nebo výzkum, jehož výsledkem má být publikace o české literatuře psané ženami.

České literární centrum bylo založeno na začátku roku 2017 jako sekce Moravské zemské knihovny. Jeho úkolem je zviditelňovat českou literaturu a knižní kulturu v zahraničí i ČR. Kromě rezidencí pro zahraniční autory a překladatele v Praze a Brně nabízí rezidenční pobyty pro české autory v Broumovském klášteře a podporuje výjezdy autorů na domácí i zahraniční festivaly, čtení, konference a jiné akce.