"Inspiraci k námětu Červeného Kukiše mi přinesl život sám - a především nespokojenost s absurdností současné politické situace," uvedl Deutsch.

Celá hra je pojata jako natáčení televizní talkshow, do kterého vstupuje režisér hry. S pozměněnými jmény v něm figurují známé osobnosti české politiky a společnosti. Ve hře vystupují zcela neschopní novináři, část děje se odehrává v televizním pořadu Václava Pukavce, který si jednou pozve i Kukišova mluvčího Pavla Vlčáčka. Název hry v sobě nese výrok Babiše, který v lednu odmítl vysvětlovat do detailu své majetkové poměry a doplnil to slovy "sorry jako".

"Naším cílem je především diváka pobavit, proto jsme zvolili formát, který klade nároky jak na herce, tak na scénografii a techniku. Kombinace reálných situací z natáčení TV talkshow s živým zpěvem a tanečními výstupy herců připomíná fantaskní kabaret," uvedl režisér Ivo Šorman.

Partnerku Kukiše vystupujícího v rudém kabátě s kapucí a maskou na obličeji ztvárnila Pavla Drtinová, kterou znají diváci například ze seriálu Ordinace v růžové zahradě nebo jako představitelku hlavní role v divadelní hře Anna Karenina v divadle Kampa. V dalších rolích se představí Veronika Svozílková, Jakub Fišer i autor námětu Deutsch. Choreografii vytvořila tanečnice Klarisa Pivodová.

Na začátku letošního roku vznikla také politická satira Divadla Komediograf v Brně s názvem Parta hic znovu zasahuje. Na paškál si tvůrci vzali zejména hradního kancléře Vratislava Mynáře, mluvčího Jiřího Ovčáčka a bývalého protokoláře Jindřicha Forejta.

Loni na podzim se aktuálním politickým děním nechalo inspirovat i Městské divadlo Zlín, kde vytvořili politicky nekorektní kabaret Ovčáček čtveráček. Tvůrci v něm reagovali především na okolnosti nevyznamenání Jiřího Bradyho a s ním souvisejících výroků hradního mluvčího Ovčáčka a tehdejšího ředitele protokolu Forejta. Podobně v roce 2012 A studio Rubín představilo Blonďatou bestii, jejíž předloha byla v odposleších členů strany Věci veřejné, zejména poslankyně Kristýny Kočí.