Den před Večerem RR s předáním ceny se Paul Wilson zúčastní debaty nad otázkou Jak mění Trump Ameriku?, kterou rovněž pořádá Revolver Revue, v pražském Šporkově paláci 18. dubna od 18:00.

Pětasedmdesátiletý Wilson vystudoval angličtinu na univerzitách v Torontu a v Londýně. V letech 1967 až 1977 žil v Československu, kde působil jako učitel angličtiny a později také zpěvák skupiny The Plastic People of the Universe . V 70. letech se účastnil řady akcí tehdy se formujícího českého undergroundu, po procesech s undergroundovými hudebníky a po vzniku Charty 77 byl z Československa vyhoštěn.

V Kanadě spoluzaložil vydavatelství Boží mlýn, v němž mimo jiné vyšlo první album Plastic People Egon Bondy ́s Happy Hearts Club Banned, později i Passion Play a Leading Horses. Působí rovněž jako publicista, překladatel a literární kritik, přispíval do řady amerických a britských časopisů, byl redaktorem celostátní rozhlasové stanice CBC.

Do angličtiny přeložil mnoho děl moderní české literatury, třeba Josefa Škvoreckého, Václava Havla nebo Bohumila Hrabala. V době pobytu v Československu převedl do angličtiny několik esejí Ivana Martina Jirouse, z nichž některé byly publikovány v Kanadě. Edičně připravil antologii Prague: A Traveller ́s Literary Companion. V roce 2011 vyšel první český výbor z jeho esejí Bohemian Rhapsodies.

Cenu Revolver Revue udílí časopis od roku 1985, kdy začal vycházet jako samizdatová tribuna nejmladší undergroundové generace. Mezi jejími laureáty jsou muzikant Tony Ducháček, básníci Zbyněk Hejda, Ivan Martin Jirous a Jana Krejcarová, malíři Pavel Brázda, Viktor Pivovarov a Rudolf Dzurko, nebo fotografové Karel Cudlín a Ondřej Němec.