Regionální muzeum v Mikulově sdružuje několik atraktivních cílů. Kromě mikulovského zámku je to místní synagoga, památník v Divákách, expozice v Dolních Věstonicích a od letoška i pavlovské muzeum představující život pravěkých lovců mamutů.

Na možnost nahlédnout do starší doby kamenné a kultury paleolitických lidí, ale i na jedinečnou architekturu, ve které je expozice umístěna, přilákal Archeopark Pavlov od konce května téměř 45.000 lidí.

"Zájem turistů dalece předčil naše očekávání, a to i přes zkrácenou sezonu. Předpokládali jsme, že od slavnostního otevření archeoparku 28. května do něj zavítá 20.000 návštěvníků," uvedl Petr Kubín, ředitel Regionálního muzea v Mikulově, pod které archeopark spadá.

Ani v příštím roce by neměla být čísla horší. Oproti letošku bude Archeopark přístupný i na jaře, které představuje pro celou oblast Pavlovských vrchů velmi zajímavé období. "V lednu představíme archeopark a celé Regionální muzeum v Mikulově na mezinárodních veletrzích Regiontour a Go v Brně. Na jaře už bude na turisty čekat i inovovaná archeostezka mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem, která jim nabídne skutečně interaktivní zážitek," uvedl Kubín. Muzeum chce využívat i venkovní prostory archeoparku, kde budou různé workshopy a zážitkové experimentální programy pro děti i dospělé.

Kromě archeoparku tradičně největší ruch panoval na mikulovském zámku, který navštívilo 52.381 lidí, přibližně o 3000 více než v roce 2015. Synagogu v Mikulově si prohlédlo 10.560 návštěvníků.