Červená želva byla ve světové premiéře uvedena na letošním festivalu v Cannes a odvezla si Zvláštní cenu poroty. Na příběhu trosečníka na tropickém ostrově, obydleném želvami, kraby a ptáky, ukazuje režisér všechny zásadní okamžiky v životě člověka. O sebepoznání, lásce, rodičovství i střídání generací vypráví de Wit beze slov, jen s pomocí tradiční řemeslné animace.

Vytvořil rodinný film s univerzálním poselstvím, srozumitelným napříč generacemi i kontinenty. "Dnešní hektická doba rodičům příliš často neumožňuje, aby se svými dětmi film nejenom viděli, ale také společně prožili. Málokdy se totiž najde animovaný snímek se sdělením tak silným, univerzálním a bez nároků na věkovou hranici. Červená želva takovým filmem je," uvedl Jakub Fürst z distribuční společnosti Aerofilms.

Na Červené želvě pracoval de Wit bezmála deset let ve spolupráci s japonským animátorským filmovým studiem Ghibli. Pro spolupráci režiséra oslovilo samo studio v roce 2006 po zhlédnutí jeho krátkých filmů. Jedná se o první film Ghibli, který vznikl mimo domovské Japonsko.

Studio Ghibli funguje od roku 1985, jejich anime filmy jsou celosvětově úspěšné a sklízejí ohlas u kritiky i publika, patří k nejsledovanějším anime filmům známým mimo Japonsko. Někdy se studiu Ghibli přezdívá japonské studio Disney podle podobné míry popularity jeho děl v Japonsku. Mezi nejznámější filmy studia patří Princezna Mononoke a také Cesta do fantazie, která získala Oscara za nejlepší celovečerní animovaný film v roce 2003. Celkem dosud studio vytvořilo 22 celovečerních filmů.