"Tento mimořádný koncert se uskuteční v Domě kultury města Ostravy 9. listopadu. Jeho první půle bude patřit výhradně áriím z českých oper," řekla mluvčí. Na koncertě tak zazní árie z Janáčkovy opery Její pastorkyňa, úryvky ze Smetanových děl Prodaná nevěsta, Libuše či Dalibor nebo zpěvy z oper Rusalka a Jakobín od Antonína Dvořáka.

Druhá polovina koncertu se ponese v lesku opery italské a francouzské, podle mluvčí nemohou na programu chybět dva zřejmě nejhranější operní skladatelé Giacomo Puccini a Giuseppe Verdi. Z Pucciniho díla byly vybrány árie z oper Turandot a Manon Lescaut a z Verdiho díla přednese pěvkyně například úryvky ze Síly osudu nebo Macbetha.

Sopranistka Eva Urbanová vystupovala na mnoha světových operních scénách včetně milánské La Scaly a newyorské Metropolitní opery. Je držitelkou Ceny Thálie za Kostelničku v Janáčkově Její pastorkyni i americké Grammy za nahrávku Nebeská Aida: Slavné operní árie. V roce 2003 byla Eva Urbanová jmenována Rytířem řádu umění a literatury Francie. Od roku 1990 je ve stálém angažmá v Národním divadle Praha.