Rozdílem proti 60 let starému vystoupení byla skladba Miloše Štědroně, která si odbyla světovou premiéru. Skladba Cesta vznikla k černobílé reportáži z britského turné Filharmonie Brno v říjnu 1966. Dále zazněl Houslový koncert D dur od Petra Iljiče Čajkovského a jeho symfonie Patetická.

Tradice filharmonie v Brně sahá až do 70. let 19. století, kdy začal mladý Leoš Janáček usilovat o vznik českého symfonického orchestru. Současná filharmonie vznikla v lednu 1956 sloučením dvou tehdejších symfonických orchestrů - rozhlasového a krajského. Název Filharmonie Brno používá od listopadu roku 2005.

V budoucích letech by mělo hudební těleso dostat i nový koncertní sál ve Veselé ulici. "Brněnští radní schválili v půli prosince aktualizaci investičního záměru, což znamená, že můžeme pokračovat v přípravách projektu. Na jeho konci by mělo Brno mít nejmodernější koncertní sál v České republice s akustikou světové kvality," uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. Dosud totiž musí hrát Filharmonie v Besedním domě, kam se však v plné sestavě nevejde. Často také koncertuje v Janáčkově divadle, které ovšem nenabízí ideální akustiku. O stavbu koncertního sálu usiluje orchestr už několik desetiletí.

Náklady na výstavbu Janáčkova kulturního centra odhaduje aktualizovaný investiční záměr na 1,3 miliardy korun. Sál má být hotový v roce 2019 a nabídne 1250 míst. Město chce stavbu zahájit koncem roku 2017.