"Náš text vznikl přímo pro chebské divadlo, pro tento konkrétní prostor a herecký soubor. Když jsme přemýšleli o tom, jaké téma sem chceme přinést, brali jsme samozřejmě v úvahu i to, že jsem v Chebu vyrůstal, divadlo velmi dobře znám, ale přitom jsem tu teď řadu let nebyl," uvedl režisér Lesák.

Jak říká, psaní hry bylo svým způsobem návratem v čase. "Uvědomuji si tu obrovskou proměnu, kterou člověk za nějakých sedm osm let projde. A podobnou proměnou prošli i naši hrdinové, šípáci. Pamatujeme si je jako mladé kluky, kteří plnili bobříky a pořádali soutěže v běhu, ale najednou je jim přes třicet, mají děti, hypotéky, kouří, a studenou vodou už se nesprchovali pěkně dlouho. Zdá se, že všechny jejich ideály už vzaly za své," popsal Lesák.

Pětice dospělých mužů, kteří kdysi bývali "šípáky", řeší jiné problémy, než jejich mladší verze ze Záhady hlavolamu. Přesto se v inscenaci objeví některé důvěrně známé motivy z Foglarova románu, jako jsou ježek v kleci nebo létající kolo.

Tvůrčí tým doplnili ještě autor hudby a písňových textů David Hlaváč a Tomsa Legierski, který měl na starosti pohybovou stránku inscenace. V rolích pětice chlapců z Rychlých šípů vystoupí David Beneš, Vuk Čelebič, Michal Švarc, Pavel Richta a Libor Stach nebo Miroslav Sabadin. V dalších rolích, ať už hrdinů ze Záhady hlavolamu nebo hrdinů zcela nových, se představí Jindřich Skopec, Pavel Marek, Jarmila Šimčíková, Daniela Šišková a Eva Navrátilová.

Janek Lesák je absolventem DAMU a v současné době kmenovým režisérem v Malém divadle v Českých Budějovicích. S dramaturgyní Natálií Preslovou v tomto případě spolupracují už na několikáté osobitě pojaté autorské inscenaci.