Tradiční festival má letos poprvé dvě scény. K amfiteátru, který je opravený, přibyl stan v prostoru kempu. Dnes v něm vystoupil například brněnský hudebník Petr Váša.

Kromě hudebních vystoupení mohou letos návštěvníci festivalu zajít i na výstavu k 30. výročí kapely Už jsme doma. Dnešní program byl oslavou její dlouholeté činnosti.

Kapela pozvala na festival řadu spřízněných hudebníků, například Petra Vášu, Dunajskou vlnu a slovenskou skupinu Tornado Lue, sama pak odehraje dnešní poslední koncert, který má začít až před půlnocí.

Kapela Už jsme doma vznikla v Teplicích v roce 1985. Hraje punkově přímočarou, ale rafinovaně propracovanou hudbu, která našla posluchače i v zahraničí. Ve Spojených státech a Kanadě skupina odehrála stovky koncertů, představila se i v Japonsku nebo na Novém Zélandu.

Eurotrialog má sedmnáctiletou tradici. Hledá to nejlepší z nekomerční hudby. Záměrně se vyhýbá střednímu proudu a vyhledává podle organizátorů nové naděje české "nepopulární hudby".

Už jsme doma vystupují v Mikulově pravidelně, také loni patřili k hlavním hvězdám. Pravidelně se na jih Moravy vracíval také Filip Topol, který před dvěma lety zemřel. V Mikulově hrával jako člen Psích vojáků, později míval sólové varhanní koncerty v Dietrichsteinské hrobce. Letos jej na festivalu připomene nedělní předpremiéra filmu Takovej barevnej vocas letící komety. Někteří tvůrci dnes při vystoupení také odkazovali na jeho tvorbu.