V dokumentu Miroslava Janka Filmová lázeň, který přibližuje padesát festivalových ročníků, hovoří herec a svého času grafik Festivalového deníku Jaroslav Weigel o talíři Claudie Cardinalové. Ta Vary navštívila v roce 1964 a na zmíněný talíř se údajně osobně podepsala. Redaktoři deníku podstoupili pátrání takřka detektivní, hovořili s muzejníky i historiky a nakonec s vedením porcelánky Thun. Nakonec zjistili, že oním talířem myslel Weigel s největší pravděpodobností talíř Sophie Lorenové, který donedávna visel ve vzorkovně továrny. Byl prý velký, plochý, bílý s rudou kantou a uprostřed měl rámeček s iniciálami SL. Pro slavnou herečku byl jen vyroben, ale ona ve Varech nikdy nebyla.

Aby usnadnil filmovým fanouškům přítomným na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech orientaci v programu, obohatil Festivalový deník stručné charakteristiky jednotlivých filmů o piktogramy, jimiž napovídá, o jaký žánr jde a co mohou diváci čekat. Je jich 26 a kromě celkem jasných jako Akční, Animace, Dokument, Drama, Experiment, Historie, Horor, Fantasy, Thriller či Sci-fi se zájemci jejich prostřednictvím dozvědí, zda mohou čekat Násilí, Pohromu, Politiku či Nightlife.

Spolu s časosběrným snímkem Heleny Třeštíkové s názvem Mallory byla do soutěže dokumentů přijata celovečerní road-movie Jana Foukala Amerika, kterou natočil v produkci HBO Europe se společností Evolution Films. Jde o zkoumavý pohled na fenomén trampství. "Tramping byl vždycky romantický a sentimentální - i v tom se otiskla krása české krajiny," řekl režisér ČTK. Dodal, že doba se změnila, vše je virtuální. I proto zakázal členům štábu používat během natáčení mobily. Foukal je zvědav na přijetí svého snímku na festivalu, do distribuce ho uvede společnost Aerofilms.