"Utichlo srdce, které desetiletí vytrvale bilo, aby mohl obohacovat nás všechny, náš svět jako herec divadelní, filmový, rozhlasový i televizní a jako excelentní recitátor. Odešel doyen slovenské činoherní obce a umělec, který se neopakovatelným způsobem zapsal do novodobé historie slovenského divadelnictví a kultury," řekl Marián Chudovský, generální ředitel SND.

Díky uměleckému mistrovství a charismatické osobnosti si Chudík získal přízeň i za hranicemi Slovenska - "okouzlil divadelní a filmové publikum v Česku, ale i v dalších zemích Evropy", uvedl Chudovský.

V někdejším Československu se Chudík proslavil kromě jiného postavou primáře Sovy v televizním seriálu Nemocnice na kraji města, jehož ukázka byla odvysílána i během dnešního posledního rozloučení.

Česká herečka Eva Salzmannová před smutečním shromážděním zarecitovala báseň Jaroslava Seiferta A sbohem.

"Chtěla bych mu poděkovat za přátelství, za důvěru, za pomocnou ruku. Chci děkovat za nás všechny, za ten velký profesionální vzor a za to, že můžeme s radostí a jistotou konstatovat, že kolík štafety obdivuhodného člověka, fantastického umělce bude existovat i pro další generace," řekla herečka Emília Vášáryová.

Podium historické budovy SND během půldruhé hodiny trvajícího smutečního ceremoniálu, který zakončil dlouhý potlesk přítomných ve stoje, zaplnily věnce a kytice a u rakve s ostatky se střídali herci. Přímý přenos z posledního rozloučení s rodákem ze středoslovenské obce Hronec vysílal televizní kanál veřejnoprávní stanice RTVS. Již před zahájením pietní akce se zájemci před budovou SND mohli zapsat do kondolenčních knih.

Herec a držitel řady ocenění včetně Českého lva za herecký výkon ve vedlejší roli ve snímku Kawasakiho růže režiséra Jana Hřebejka v poslední době čelil různým zdravotním potížím a kvůli silnému zápalu plic byl hospitalizován. Po zhoršení zdravotního stavu zemřel na srdeční a plicní selhání.

Rodina podle tisku vyplní hercovo přání, aby jeho popel rozptýlila na vrchu Hájny grúň, který se nachází u Chudíkova rodiště a kam Chudík rád chodíval.

boa ank