Na festivalu se již ve městě se silnou enklávou potomků českých přistěhovalců během uplynulého týdne představili vedle Peterika - autora hitu Eye of the Tigger z filmu Rocky III - například další hudebníci Michael Kocáb či Ondřej Havelka s kapelou Melody Makers. Jedním z vrcholů akce se stalo pondělní odhalení sochy Srdce pro Václava Havla, která je darem Prahy městu Chicago a kterou vytvořili Lukáš Gavlovský a Roman Švejda.

Podle generálního konzula v Chicagu Bořka Lizce má festival u veřejnosti velký úspěch. Zasloužila se o to i podpora některých potomků českých rodáků, jimž vévodila jména Peterika a chicagské rodačky Novakové, která zde uvedla Hitchcockův film Vertigo, v němž hraje.

"Výrazně nás podporovali také vnuk někdejšího starosty Chicaga Antonína Čermáka Anton Cermak Kerner, syn slavné političky Judy Baar Topinkové nebo slavný astronaut z mise Apollo 13 Jim Lovell," uvedl Lizec. Starosta Čermák je patrně nejznámější chicagskou osobností českého původu, neboť začátkem 30. let proslul snahou o rozvoj města a bojem s mafií, které tehdy šéfoval Al Capone.

Festival se koná u příležitosti 25. výročí navázání partnerství mezi oběma městy. Jeho ústředním motivem je dílo Alfonse Muchy, jehož portrét chicagské dívky Josephine Craneové na vůbec první české stokoruně se stal letošním logem Dnů Prahy.