Festival se koná u příležitosti 25. výročí navázání partnerství mezi oběma městy. "Jsme pyšní na naše partnerství s Prahou a také na naše přátelství a spolupráci s ČR, které mají hlubokou historii," uvedl v prohlášení starosta Chicaga Emanuel Rahm. Krnáčová, kterou do USA doprovodí také obchodní mise, řekla, že akce představí nejen kulturní rozmanitost ČR, ale i ekonomické příležitosti, které ČR nabízí.

Hlavními hudebními hvězdami festivalu budou Čechoameričan Jim Peterik, autor hitu Eye of the Tigger z filmu Rocky III, Michael Kocáb, pravnučka Alfonse Muchy Kateřina Garcíová a Ondřej Havelka a jeho Melody Makers. Pořadatelé akce slibují také výstavy, filmy a další kulturně-společenské akce. Na závěr festivalu 15. června bude odhalen dar Prahy městu Chicago, kterým bude socha Srdce pro Václava Havla, jejímiž autory jsou Lukáš Gavlovský a Roman Švejda.

Snad nejznámější chicagskou osobností českého původu byl starosta města Anton Joseph Cermak (Antonín Josef Čermák). V čele jednoho z největších amerických měst proslul především snahou o rozvoj města a bojem s mafií, v jejímž čele stál Al Capone. Cermak se narodil 1. dubna 1873 v Kladně a do USA odešel se svými rodiči jako ani ne dvouletý. V březnu 1933 ho při atentátu na tehdejšího prezidenta Franklina D. Roosevelta zastřelil italský přistěhovalec Giuseppe Zangara. Je pochován na českém národním hřbitově v Chicagu.

Dvaaosmdesátiletá hollywoodská herečka Novaková se narodila v Chicagu v rodině s českými kořeny. Její předci pocházeli z jihočeské vesnice Tukleky na Písecku. Od 70. let se začala z filmového světa stahovat a stále více se věnovala malování. Letos v březnu navštívila Česko, kde vystavila své obrazy v pražském Strahovském klášteře.