"Došlo ke vznícení sazí v komínovém tělese, následně se požár rozšířil na střechu a celou budovu," uvedl mluvčí. Případem se bude dál zabývat policie. "Bude zjišťovat, kdy tam byl kominík, zda měl komín revizi a podobně," řekl Svoboda.

Dřevěná koliba s doškovou střechou byla před časem postavena na místě původního motorestu známého z filmu "Vrchní, prchni!" s Josefem Abrhámem v hlavní roli. Oheň dřevostavbu hodně poničil, zachránit se nepodařilo ani vybavení. Škodu hasiči odhadli na 30 milionů korun. "Prakticky se nepodařilo nic moc zachránit," uvedl mluvčí. Motorest má švýcarského vlastníka, český management nechtěl událost ani výši škody nijak komentovat.

Požár byl oznámen v sobotu hodinu před polednem, likvidovalo ho kolem 40 jednotek. Hasiči vyhlásili nejvyšší, čtvrtý stupeň poplachu, který využívají jen při mimořádných situacích. Důvodem byl nedostatek vody, kterou museli přivážet z několikakilometrové vzdálenosti. Ve směru na Prahu byla proto uzavřena dálnice, aby se cisterny mohly dostat na místo co nejrychleji. Situaci komplikovalo i to, že poblíž motorestu je benzinová čerpací stanice.

Přes noc na místě zůstaly už jen čtyři profesionální a jedna dobrovolná jednotka, které vyhledávaly skrytá ohniska pomocí termokamery a dohašovaly je. Dnes hasiči požářiště hlídali do večerního příjezdu majitelů, kteří by si po určitou dobu měli zajistit další dozor.