Jara byl odpůrcem režimu generála Pinocheta a zemřel během převratu před 43 lety. Porota po prostudování dobových dokumentů a vyslechnutí svědků dospěla k závěru, že plukovník vedl jeho mučení a byl přímo odpovědný za jeho zastřelení. "Všichni příbuzní zabitých v Chile se od nynějška dočkají spravedlnosti," řekla před soudní budovou v Orlandu na Floridě Jarova vdova Joan.

Příbuzní se na americký soud obrátili proto, že zde Barrientos již dlouhá léta žije. Jeho obhájce Luis Calderón uvedl, že je verdiktem zklamán a spolu s klientem zvažuje další kroky.

Podle Jarovy rodiny jeho mučení vedl přímo Barrientos, který hudebníkovi přikázal, aby se zapojil do hry známé jako ruská ruleta. Při ní je v zásobníku zbraně jediný náboj a "hráči" si ji po jednom přikládají ke spánku a mačkají spoušť, dokud nepadne výstřel. V tomto případě ovšem podle příbuzných mačkal spoušť u Jarovy hlavy Barrientos, který také vypálil smrtelnou ránu.

Podle chilských soudních dokumentů bylo Jarovo tělo prostříleno 44 kulkami a před smrtí mu jeho mučitelé rozdrtili prsty. Chilská justice před čtyřmi lety nařídila kvůli Jarově vraždě zatknout osm bývalých důstojníků armády včetně Barrientose. Ten byl spolu s jedním z kolegů obviněn z vykonání činu, ostatních šest ze spolupachatelství. Na Barrientose úřady vydaly mezinárodní zatykač.

Jara patřil v Latinské Americe v 60. a 70. letech spolu se zpěvačkou Violetou Parrovou a skupinami Inti-Illimani a Quilapayún k nejznámějším představitelům folkového "nového hudebního hnutí". Byl rovněž aktivistou komunistické strany a podporoval také socialistického prezidenta Salvadora Allendeho, který při převratu zemřel.