Radar naposled použili na začátku roku 2015, od té doby strážníci rychlost v Přerově a v místních částech neměřili. Rychlost projíždějících aut budou znovu střežit v určených lokalitách od druhé poloviny května. Ředitel městské policie Teriaki ČTK řekl, že měření si vyžádali i někteří obyvatelé.

Strážníci mohou měřit rychlost pouze na schválených místech. "Máme vytipované ulice, kde víme, že dochází k porušování rychlosti. Policie to poté vyhodnotila," doplnil Teriaki. Na základě schválení inspektorátem mohou přerovští strážníci měřit rychlost v osmi přerovských ulicích a v šesti místních částech. Radar mohou umístit například do ulic bratří Hovůrkových, 9. května, ale i na Želatovskou, Dvořákovu či Kopaniny. Využívat jej budou k měření i v místních částech Přerova - v Lýskách, v Kozlovicích, Henčlově, v ulici Hranické v Předmostí, v Čekyni a v Újezdci.

V Olomouci mohou strážníci měřit rychlost podle mluvčího strážníků Petra Čunderleho v pěti ulicích, místa určila policie a byla vybrána na základě požadavků komisí místních částí, ale i vedení základních či mateřských škol. Jsou to místa, kde ulici přechází mnoho chodců, a také ulice, kde řidiči častěji překračují nejvyšší dovolenou rychlost, řekl ČTK mluvčí olomoucké městské policie. Jde například o Náves Svobody, Rooseveltovu ulici či ulici Gagarinovu v Droždíně, kde se smí jezdit pouze rychlostí 30 kilometrů v hodině.

Ve Šternberku na Olomoucku měří rychlost řidičů jak strážníci, tak dva stacionární radary. "V provozu jsou od loňského dubna, jsou umístěny na příjezdu od Olomouce a druhý na příjezdu od Opavy," řekla dnes ČTK mluvčí radnice Irena Černocká.