Mluvčí švédského velvyslanectví v Pekingu Sebastian Magnusson potvrdil, že muž mezi 30 a 40 byl zatčen, odmítl ale uvést další podrobnosti. Ambasáda je podle mluvčího v kontaktu s čínskými úřady a snaží se dohodnout schůzku se zadrženým.

Peking údajně Švéda Petera Beckenridge, který pracoval pro organizaci Chinese Urgent Action Working Group hájící lidská práva, podezírá z "ohrožení státní bezpečnosti".

Organizace předložila OSN dokument s podrobnostmi o "případech zastrašování, sledování, domácího věznění, fyzických útoků, zmizení a zadržování bez soudu", jejichž oběťmi se stali čínští aktivisté a disidenti.

Podle nejmenovaných zdrojů obeznámených s případem byl Švéd zatčen 4. ledna na letišti v Pekingu. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chung Lej prohlásil, že o zadržení nic neví.

Čínský prezident Si Ťin-pching zesílil kampaň proti právníkům a aktivistům, kteří se zabývají lidskými právy a pracují na právní reformě.

Peking v posledních letech zatkl několik cizích státních příslušníků. Loni byli zdrženi nejméně dva japonští občané pro podezření ze špionáže, v roce 2014 byl zadržen kanadský manželský pár při razii proti zahraničním křesťanským skupinám u hranice se Severní Koreou.