V hlavním městě o prázdninách zpři požárech zemřeli zatím dva lidé. Většina prázdninových požárů v metropoli způsobila škody pod 10.000 korun. Praze se sice v období sucha a veder většinou vyhnuly rozsáhlé požáry lesů, přesto však několikrát hořelo i v přírodě nebo na volných prostranstvích. Největší podobný požár se zřejmě stal v Prokopském údolí, kde hořelo na ploše 300 krát 100 metrů. Tyto požáry často vznikly kvůli nedbalosti lidí - například odhozením nedopalku cigarety.

U pražských hasičů složí letečtí záchranáři, kteří měli o letošních prázdninách dost práce, když museli čtrnáctkrát pomáhat při hašení rozsáhlých ohňů v jiných krajích. Šlo zejména o zásahy v Plzeňském či Středočeském kraji. Hasiči používají policejní vrtulník s tzv. bambivaky, což jsou velké vaky, které se naplňují vodou k hašení. "V Praze slouží zhruba 600 výjezdových hasičů ve třech směnách, z toho jen 27 z nich jsou letečtí záchranáři," podotkla Adamcová.

Letošní léto bylo pro hasiče v Česku nejhorší nejméně za posledních deset let. Museli vyjíždět k 5273 požárům, což je téměř dvojnásobek proti loňsku. Hlavním důvodem byly extrémní horka a dlouhodobé sucho.