"Vrací se období, kdy budou úvěry od stavebních spořitelen levnější než hypotéky. Naposledy tomu tak bylo před rokem 2010," uvedl Kořínek. Upozornil, že podle údajů ČNB z počátku roku průměrná úroková sazby úvěrů od stavebních spořitelen byla 2,07 procenta, zatímco průměrná sazby hypoték byla 2,32 procenta.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak poskytnou klientovi, většinou půjčují. Úrokové sazby závisejí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

Kořínek zároveň upozornil, že díky nastavenému systému mají klienti stavebních spořitelen garanci úrokové sazby řádného úvěru ze stavebního spoření. "Po dobu spořícího cyklu - tedy alespoň šest let - držíme klientovi garanci sazby řádného úvěru vzniklé při uzavření smlouvy," uvedl. Dodal, že stavební spoření je právě historicky nejúspěšnější v době mírně rostoucích úrokových sazeb.

Levnější úvěry a garance jejich úročení by měly podle odhadů ČMSS zvýšit zájem o nové smlouvy o stavebních spoření i o úvěry. Počet nových smluv by letos tak měl stoupnout o zhruba 15 procent z loňských 426.500 smluv. Objem úvěrů by podle Kořínka měl činit zhruba 60 miliard korun. Loni stavební spořitelny poskytly úvěry za 59,6 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 18 procent.